Призрачната гора, която крие ужасни тайни

„Злината не е каквото си. А каквото правиш.“

Българските деца познават британския писател Мат Хейг от книгата му „Момче на име Коледа“, а моята първа среща с него беше с вампирския му роман „Кланът Радли“, от който изобщо не бях впечатлена. Вторият ми опит с негов роман за по-млада публика бе с „Призрачната гора“ (изд. ЕМАС) – фентъзи за деца над 10 години, което отвежда 13-годишния Самуъл Блинк и по-малката му сестра Марта на опасно изпитание в страховита гора (неизбежно е да се сетиш за Хензел и Гретел).

Следвайки плътно един от собствените си писателски съвети (Започни с взрив (или катастрофа)!), Хейг доста смело и без особено бавене захвърля Самюъл и Марта в истинска семейна трагедия още в първа глава. Децата са принудени да заминат в далечна Норвегия при леля си Ида (сестра на майка им), чиято къща е близо до Призрачната гора. Гората е място, обитавано от множество злонамерени същества – тролове, хюлдри, калуши, духчето Наистина, Поспалан и много други. Господар на гората е Променителя – злодей, който краде сенките на другите горски същества и от добри ги превръща в зли. Хората избягват да я доближават, а който влезе в нея, не излиза.

Факт е, че щом има изрична забрана да се ходи или влиза някъде, главният герой непременно ще го направи. На корицата на „Призрачната гора“ се мъдри строгото предупреждение:

„Никога – при никакви обстоятелства – не влизайте в гората!“

Самюъл влиза в гората, като в негова защита мога да кажа, че го прави заради сестра си. Ритъмът и вида на изпитанията на Марта и Самюъл в гората много напомнят класическа приказка, в която смелите и съобразителни герои последователно срещат различни зли същества, които трябва да надхитряват. Като в истинска приказка децата имат и неочаквани помощници, а особено полезна за Самюъл  е книгата „Съществата от Призрачната гора“ на професор Хорацио Тенгълуд.

Именно след неговите старателни описания на всевъзможните ужасни създания, които можеш да срещнеш там, гората и нейните обитатели стават общоизвестни. Професор Тенгъуд също е изчезнал в гората, но оставям на Мат Хейг да ви разкаже каква е връзката му с Променителя – виновникът за всичко, което се случва в гората – и да ви преведе до края на приключението.

„Призрачната гора“ е добре разказана, увлекателна история за житейските изпитания в търсене на дома, с умерена доза страхотии и екзотичен привкус на същества от северната митология. За мое удоволствие Мат Хейг определено има чувство за хумор, което си проличава още в предговора и описанието на героите в книгата. Като прибавим и развитието на братско-сестринските отношения между Самюъл и Марта и идеята за силата на взаимната любов и подкрепа за преодоляване на загубите и трудностите, романът става идеално подходящ за четене през ваканцията.

Много възрастни недолюбват съвременните детски книги, особено ако са фентъзи истории, и смятат, че те не учат децата на нищо. Добрият учител може да използва всяка добре написана книга, а „Призрачната гора“ е такава, за да въвлече децата в допълнителни (полезни!) занимания за четене с разбиране, анализ и разнообразни задачи за творческо писане. Ето само някои идеи, които заимствах от самия Мат Хейг (всички идеи можете да откриете на сайта на книгата на английски http://www.shadowforest.co.uk):

  • Помолете децата да измислят свой страховит герой от Призрачната гора като не пропускат да посочат и неговата слабост
  • Направете списък с данни за всеки от по-главните герои (Самюъл, Марта, леля Ида, кучето Ибсен, професор Тенгълуд, др.) – външен вид, родители, братя/сестри, навици, какво обича, какво мрази, какво чете в момента, каква е мечтата му, каква е любимата му храна, създанието, което го плаши най-много и т.н.
  • Помолете ги да измислят жизнерадостна песничка по примера на Гномогоба.

И една идея и от мен: Самъюъл и Марта отиват да живеят в Норвегия, а това е чудесен повод да запознаете децата с тази северна страна. Направете ги част от приключението като им възложите да намерят по 3 интересни факта за тази страна, да проучат други непознати същества от северната митология и т.н.

Преводът е на Емилия Ничева-Карастойчева, а илюстрациите в книгата са на Сенди Найтингейл.

Можете да поръчате „Призрачната гора“ или друга от книгите на Мат Хейг от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.