Принцесешки истории и други необикновени случки

Когато преди години открих „Принцесешки истории и други необикновени случки“ от Катя Антонова, се влюбих моментално и за цял живот. Забавна, написана с чувство за хумор, книгата бе част от семейните разговори дълго време, докато дъщеря ми растеше. Мисля, че това бе и една от книгите, които препоръчвах най-често на майки с момичета и после търпях недоволството им, че тиражът е изчерпан.

През пролетта на 2018 г. издателство „Рибка“ публикува изцяло обновено издание на „Принцесешки истории и други необикновени случки“ с изумително красивите илюстрации на Мира МирославоваВ книгата ще откриете дванайсет кратички истории за не толкова хубави принцеси, не толкова умни красавици, не толкова страшни чудовища и дори необикновени животинки. Въображението на авторката е разплискало из страниците на книгата толкова фантастични разкази, че няма как да не се зарадваш на свежия хумор, осмиващ някои от неприятните човешки качества като алчността и глупостта, например.

Модерните истории изненадват с прямотата си за нещата от живота и с поднесените по ненатраплив начин съвети. Катя Антонова не размахва пръст поучително, а провокира децата да се замислят кое е хубаво и кое – не, посредством преживелиците на героите. Принцеси с пъпки от целуване на жаби, приятелките Поли и Пепи, грозната принцеса Дора и алчната красавица Мая, белият Зъбъл и любопитният Досьо (разбирай досадник) ще предизвикат много усмивки и на Вашите лица.

Ако в библиотеката Ви вече се намира първото издание на книгата и се чудите дали има смисъл да притежавате и второто, ето няколко разлики, които накланят везните към придобиване и на двете версии:

  • в първото издание приказките са илюстрирани от пет различни художници – всеки със собствен стил. От една страна, децата виждат разнообразие на стиловете на отделните творци, но пък липсва някак хармония между отделните истории. Във второто издание приказките са илюстрирани от Мира Мирославова и се получава хармоничен преход между отделните части, т.е. книгата има много по-завършен вид.
  • в първото издание Катя Антонова предлага на читателите игра след всяка приказка. Във второто игровите елементи са премахнати, но пък са добавени твърди корици и изключително плътна хартия.

Оформлението и на второто издание е на Евгения Николова, шрифтът е на Кирил Златков, а резултатът е повече от впечатляващ. Затова, не се колебайте да се сдобиете с книгата, дори и да имате вече предишен екземпляр. Така по-ясно ще усетите значението на илюстрациите при възприемането на текста – все едно четете напълно различни истории!

Автор: Вал Стоева