Приключения с незадължителни книги: Юлисес Мур и Дюкянът на забравените карти

Книгата “Вратата на времето” от поредицата за Юлисес Мур постави началото на една необичайна и безкрайно полезна инициатива – “Приключения с (НЕ) задължителни книги” на изд. Егмонт. Чрез нея всички читатели, пожелали да поемат по стъпките на тайнствения Юлисес Мур и на трите деца – Джейсън, Джулия и Рик, попаднаха във вълшебния свят на книгите извън задължителните летни списъци.

За онези от вас, които все още не са открехнали “Вратата на времето”, ще разкажа накратко: сътрудник в редакцията се натъква на твърде интересна информация – несъществуващо градче, тайнствен сандък, пълен с дневници с неразбираем шрифт и множество въпросителни около цялата история. А тя е свързана с Юлисес Мур, бившия собственик на Вила Арго в градчето Килмор Коув (което не се среща на никоя карта) и с новите обитатели на вилата – близнаците Джейсън и Джулия Кавънънт и приятеля им Рик Банър. Трите деца откриват тайна пролука в скалите, послание на непознат език и четири ключа, отварящи стара, издраскана и обгорена врата, скрита зад гардероб в новия им хол. Както се сещате, три деца, оставени сами, няма как да не се забъркат в нещо… Интуитивният Джейсън, разсъдливата Джулия и наблюдателният Рик успяват да отворят с много късмет вратата, пазеща дълбоко скрита тайна. Тайна, за която госпожица Обливия Нютън е готова на всичко!

Интригуващият край на първата част от поредицата за Юлисес Мур направи лятото ми доста неспокойно – тръпнех в очакване излизането на втората част, докато пишех истории и рисувах, подготвяйки се за конкурса на изд. Егмонт (информация за играта за Юлисес Мур, в която можете да спечелите 30 книги, ще откриете тук, а срокът е до 16.09.2013 г.!). За щастие, преди броени дни “Дюкянът на забравените карти” се появи на пазара и ме пренесе в Страната Пунт,  Древен Египет.

Управлявайки странния кораб на Юлисес Мур, трите деца достигат до странна врата – Вратата на времето. Прекрачвайки прага й, те се озовават пред декоративна стена, която се чупи с гръм и трясък. Джулия успява да избяга назад и да се върне във Вила Арго, но брат й и Рик се озовават лице в лице с Марук – дъщерята на Великия Маестро Писар.  Къщата за гости, Къщата на Живота… чудесата за двете момчета не спират, както и издирването на посланието, оставено за тях от стария г-н Мур.

“За да се ориентираш, ще имаш нужда

от късмет и добри звезди.

Търси картата в кулата

На четирите жезъла.”

Странното послание повежда двете момчета и египетската им приятелка из лабиринтите на Къщата на Живота, съхраняваща милиони папируси и ценни предмети. Огромната колекция е скътала в себе си и картата на Юлисес, към която се стреми злата Обливия. Рик и Джейсън решават непременно да разбулят загадката на стария собственик на Вила Арго и се впускат в приключение, заплашващо живота им.

Дюкян на забравените карти, стар Показалец с крокодил, Баладата за двамата влюбени и Стаята, която я няма – всички препятствия се разкриват едно след друго пред двете момчета, а в новото време ситуацията също не е спокойна. Докато чакат двамата пътешественици да се завърнат у дома, Джулия и градинарят Нестор трябва да се справят с ужасния шофьор на Обливия Нютън – Манфред. Решен да влезе във вилата, бодигардът успява да открие един от тайнствените ключове и да рани Нестор. Дали Джулия ще успее да го преметне в ужасната буря или злото ще възтържествува? Вратата на времето ще се отвори само пред онези от вас, които се осмелят да приемат предизвикателството на Юлисес Мур!

Ако все още не сте се включили в играта на Юлисес Мур, не пропускайте да си спечелите един от 30-те безплатни екземпляра на втората книга, като изпратите в срок до 16.09. по имейл или по пощата на изд. Егмонт следното:

  1. Разкажи в кое време искаш да попаднеш, ако можеше да избираш, с коя известна личност би се срещнал и през какви премеждия ще преминеш;
  2. Нарисувай приключенията, които ще преживееш, ако попаднеш в друго време.
  3. Можеш да участваш и с двете – разказ и рисунка.

Единствено не трябва да забравяте да използвате формуляра за участие, който можете да свалите оттук (виж на последната страница) и да изпратите творенията си до 16.09.2013 г. по един от двата начина:

– по пощата на адрес: София 1142, ул. „Фритьоф Нансен“ 9, за „Егмонт България“, конкурс „Премини през вратата на времето“

– на електронна поща konkurs@egmontbulgaria.com

Приятно пътуване!

Автор: Вал Стоева