Приказките оживяват с екопътека край Враца

Източник: www.vr-balkan.net

В летните жеги, когато всички се чудим как да се разхладим малко без това непременно да значи да стоим затворени в една стая с климатик, “Пътеката на приказките” край Враца е перфектното място, което запленява и малки, и големи. Тя се намира на около 20 км от град Враца, вляво от главния път в посока пещерата Леденика и хижа „Пършевица“. Входът й е непосредствено до почивна база „Горски дом“, откъдето започват и два други екомаршрута – „В света на екологията“ и „Горска пътека на здравето“ (открита през февруари 2013 г.), всички стопанисвани от Община Враца.

Веднъж щом преминете входа и се запознаете с приятното джудже, приканващо ви да поемете на приказно пътешествие заедно с Червената шапчица, ви предстоят около два часа игри и приключения. По–нататък по маршрута ви очакват още много истории за горски обитатели като хитрата лисица, Големия лош вълк, мишчицата Гризла, съоръжения за катерене, поставящи малчуганите в екстремни ситуации, лабиринт от мостчета и стълби, водещ към красива панорамна гледка и поучителни послания, напомнящи колко важно е значението на националните ценности. През цялото време компания ви правят мелодичните песни на птиците (които дори имат свое място за Горски концерт), усмихнатите дървета и фигурите на приказни герои. Друга голяма атракция е къщичката на баба Яга, която се харесва изключително много на малчуганите.

Пътеката на приказките е един приятен маршрут не само за децата, но и за цялото семейство и е перфектна за неделен ден. Ако пък живеете в северозападна България, то определено не трябва да я пропускате.

Автор: Ива Иванова