Колко забавна може да е една „Приказка за магьосници, физици и дракон“?

„Приказка за магьосници, физици и дракон“ (изд. MBG Books) е първата книга на Геновева Детелинова и с нея печели първо място във фентъзи конкурса на издатетелство MBG Books (2012/2013).

Въображението на авторката ни разхожда главно между света с компютри и без дракон (нашия) и света без компютри, но с дракон (свят на магьосници). Действащите лица обаче не се ограничават само там и честичко преминават в разни други светове, някои от които никак не държим да посетим (например този на бог Незорг), но няма как.

Главният магьосник в драконовия свят е Шефа и сюжетът се завърта около раждането на наследника Балтазар, който има дарбата да очарова и умилява всички в двора, но за нещастие това не се приема за магьосническа дарба. Съвсем като в една класическа приказка, злата магьосница Интуиция се опитва да убоде бебето с вретено и да изобличи липсата му на магьоснически способности. Около Балтазар се заплитат още няколко истории и пъстрото множество от магьосници, физици, богове, простосмъртни, драконоложка, адвокат-гей, сфинкс, дракон и змейове не се стеснява да използват Порталите между световете, което създава ситуации с голям потенциал за заплитане.

„Приказка за магьосници, физици и дракон“ е пародия на типичното хумористично фентъзи, изпълнено с абсурдни ситуации, ирония и хапливи забележки за човешката природа. На мен честото прескачане между отделните герои ми идваше твърде накъсано и фрагментарно, но смятам, че ще допадне на по-младата читателска аудитория. В действителност книгата е повече от добър дебют на автор с голям потенциал и отсега предвкусвам удоволствието от следващите й текстове.

Уверявам ви, че с книгата си Геновева ще ви осигури жизненоважната доза смях и усмивки, от която всички се нуждаем, за да направим живота по-поносим. Ако не ви притесняват възмутените погледи на непознати по повод внезпните ви изблици на смях над някаква си книга, спокойно можете да я четете и на обществени места.

Автор: Лора Филипова