Приказка за Ежко Измишльоткин и къртицата Софица

Оглеждащият се за книга, която разказва едновременно за приятелството, различията, наивността, лъжите, опасността и смелостта, а е на това отгоре и римувана, по правило трябва да е подготвен за дълго търсене. Е, то приключва тук – „Приказка за Ежко Измишльоткин и Къртицата Софица“ на изд. „Атеа“ е точно такава книга! Нещо повече – нейни автори са професионалисти, утвърдени в своята област. Писателят Асен Сираков е носител на Националната награда за детска литература “Константин Константинов”, а художникът Виктор Паунов – на Националната награда за илюстрация “Борис Ангелушев”. Такова творческо дуо е посвоему заявка за качество – заявка, която представената книга оправдава напълно.

Обичайно къртиците не са сред героите, които пленяват въображението на малките читатели. При все това, къртицата Софица успява да спечели нашите симпатии още от първата страница. Запознаваме се с ежедневието и копнежите й, надникваме във вътрешния й свят. Освен с трудолюбивата и наивна Софица, срещаме се и с Ежко Измишльоткин – пътешественик, бохем и фантазьор. Ставаме свидетели как двамата, след една нощ на сладки приказки и споделена трапеза, помъдряват, проявяват смелост и случват своето приятелство, неусетно прогонвайки самотата.

Римите на Асен Сираков текат естествено като песен на ромолящи поточета. Децата определено ще се насладят на мелодията и многозвучието на нашия език, а родителите ще оценят богатия речник и големия по обем текст.

Илюстрациите са дело на художника Виктор Паунов, чиито акварели умело пресъздават потайнството на тъмната част от денонощието и преплитат многоцветност и детайли. Илюстрациите са характерни, интересни, със сигурност не оставят разглеждащия ги равнодушен, а провокират и стимулират въображението.

Чудесният творчески тандем ни разказва за две животинки, които успяват да се срещнат въпреки различията си, да претърпят личностно израстване и да излекуват самотата си. Ще останете приятно изненадани колко сериозни теми се засягат в стиховете на тази иначе детска книга. Образите са пълнокръвни и претърпяват развитие, а главният герой Ежко демонстрира богата палитра от положителни и отрицателни качества, успява да настрои своя морален компас и да намери един прекрасен приятел.

Великолепно, нали?

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте

насърчаването на детското четене в България.