Председателят на „Детски книги“ стана вицепрезидент на Европейската мрежа за грамотност

Председателят на фондация „Детски книги“ – Валентина Стоева – зае поста вицепрезидент на Европейската мрежа за грамотност EURead. Решението бе огласено по време на годишната среща на Мрежата и подкрепено от всички присъстващи европейски организации. До този момент длъжността изпълняваше Херлийн ван Дален, която е и CEO на „Stichting Lezen“ – Нидерландия.

EURead. Снимка: Vangelis Patsialos

Тазгодишната бе втората по ред среща, проведена извън Брюксел. През 2023 г. България (посредством „Детски книги“) стана първата държава, поканила делегатите извън Белгия. Добрият пример бе подет от организацията „Диавазонтас мегалоно“ и нейните партньори от „Гьоте институт“ – Атина. В рамките на два дни представители на над 15 държави се събраха в гръцката столица, за да изготвят съвместна „Позиция на EURead за четенето и грамотността“. Те проведоха и отворен форум „Грамотност и демокрация в ерата на технологиите и информацията: факти, предизвикателства, стратегии“. Ведно с говорителите проф. Адриаан ван дер Веел, проф. Венеция Апостолиду и Марк Ламбърт, специално участие взе и Андреас Шлайхер от дирекция „Образование и умения“ към ОИСР.

Проф. Адриаан ван дер Веел, един от създателите на Манифеста от Любляна. Снимка: Vangelis Patsialos

В обмяната на опит се включи и създателката на „Детски книги“. Тя разказа за новосъздадената Фондация „Четене“ и за Деня на четенето, в чието първо издание у нас се включиха близо 178 000 българи. От високата трибуна тя представи и Националния пакт, обединил десетки граждани, организации и институции около каузата на четенето. Бордът на EURead отправи признание за многобройните и последователни усилия, експертния опит и визионерството, демонстрирани от фондация „Детски книги“ и нейния лидер. EURead изрази увереност, че организацията ще продължи да отстоява интересите на децата и обяви готовността си да подкрепи българските проекти за насърчаване на четенето.