Празнувай, почисти и прочети със „Стара хартия за нова книга“

Инициативата за насърчаване на детското четене и разделното събиране на отпадъци „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе за втори пореден път на 14 септември от 10,30 часа пред книжен център „Гринуич“ (бул. „Витоша“ 37 ) в София. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от организаторите и партньорите на празника. Под надслов „Почисти и прочети!“ децата ще могат да научат повече за рециклирането и опазването на природата. 

Детският празник ще продължи през целия ден със забавления за малки и големи. В програмата са включени куклен театър на еко тематика, магическо шоу, екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци, интересни викторини и много награди. Децата ще могат да гледат и 3D филма „Повелителите на рециклирането“, както и да играят играта „Стани Екогерой!“ в уникален 3D Екобус.

По време на празника от „Забавното лятно четене“ ще обявят резултатите от тазгодишната си кампания и ще връчат наградите в различните категории.

Събитието се организира от ЕКОПАК България, книжен център „Гринуич“ и Столична община, а патрон на инициативата е столичният кмет Йорданка Фандъкова. БНТ е официален медиен партньор. Първото издание на „Стара хартия за нова книга“ бе проведено на 15 септември 2013 г. и в него се включиха над 2500 деца, които предадоха общо 13 тона хартия и така спасиха от изсичане 169 дървета.