Посрещаме Деня на европейските автори

Предстои второто поредно издание на Деня на европейските автори – проект на Европейската комисия, посветен на четенето сред подрастващите. Основни задачи, които събитието си поставя, са да помогне на младежите да намерят път към книгите, да покаже функцията на литературата като инструмент за овластяване и да подчертае значението на инициативите за насърчаване на четенето в страните от Европейския съюз.

Денят на европейските автори ще бъде отбелязан на 25-и март със серия от мероприятия – читателски сесии в средните училища; гостувания на съвременни писатели; конференция за специалисти в областта на културата, книгоиздаването и детското четене.

Читателски сесии

Близо 1000 са институциите, включили се в първия Ден на европейските автори през 2023 г. България е на второ място по брой училища, взели участие в инициативата. И тази година организаторите предлагат лесна процедура по отбелязването на деня:

  1. Избиране на подходящото място (учебно заведение, библиотека, книжарница и др.) и подходящ формат (представяне на книга, дебат и др.).
  2. Регистриране на събитието през този линк.
  3. Разпространение на информацията (могат да се разпечатат и комуникационните материали, предоставени от организаторите – ще ги откриете над интерактивната карта в сайта на ЕК).
  4. Споделяне на резултатите в публичен пост в социалните мрежи с етикет #ReadWithEurope.
Гостувания на писатели

Европейската комисия организира турне за 120-има европейски автори, които ще се срещнат с млади читатели в  40 държави. Много от писателите ще пътуват през границите, за да посетят разнообразни публики. По този начин пишещите ще споделят работата си и улеснят дискусиите върху съвременните текстове, а четящите ще имат възможност да изследват богатството на европейската литература.

Конференция за насърчаване на четенето

Международната конференция за насърчаване на четенето ще се проведе на 25-и и 26-и март в Белгия. Тя ще събере под един покрив представители на министерствата, публичните институции, неправителствените организации и организациите, свързани с книжния и културния сектор на държавите членки. Участниците ще обсъдят примери за успешно сътрудничество между образователната система и книжния сектор в насърчаване на четенето на местно, национално и европейско ниво.

Ако имате идея за събитие, подходящо за Деня на европейските автори, не се колебайте да го регистрирате през линка по-горе. За повече информация относно програмата на конференцията следете сайта на Европейската комисия