Понякога в главата на мама бушува буря

От дългогодишния ми стаж като майка мога да заключа едно: едва ли има майка, която винаги е перфектна. Често не искаме да го признаем, а и как да не се чувстваш зле, когато отвсякъде валят снимки, публикации и видеоклипове с майки, които намират цялото време на света да играят, четат, готвят, творят с децата си И, на всичкото отгоре, изглеждат като модели и се усмихват широко?

Ако обаче решим да бъдем честни, в някакъв момент ще си дадем сметка, че „перфектна“ и „идеална“ са стереотипи, налагани от поколения върху жените. Образът на идеалната майка е възпят в стихове, описан е в романи. Поколение след поколение майките учат дъщерите си да понасят стоически всички предизвикателства, да потискат емоциите, за да бъдат на висотата на идеализирания майчински образ.

Именно тази стратегия често води до проблеми с психичното здраве на най-важния човек за едно дете – майката.

„Понякога в главата на мама бушува буря“ (изд. „Мармот“) е поканата на Беа Табоада да се огледаме през очите на децата и да им дадем пример, че негативните емоции също са част от живота и не трябва да се опитваме да ги прикриваме.

„Понякога в главата на мама е облачно. Забравя закуската, закъсняваме за рождените дни. Вечеряме сандвичи два дни поред.“

Понякога в главата на мама бушува буря, Беа Табоада и Дани Падрон, изд. Мармот

В своята картинна книга с малко текст и много смисъл, Табоада показва майката в различни настроения: понякога е гневна, тъжна, умислена, но също и радостна. Всяка емоция е изобразена в рамките на два разтвора, в които възрастният вижда ясно как изглежда отстрани и как неговите емоции влияят на детето му.

Понякога в главата на мама бушува буря, Беа Табоада и Дани Падрон, изд. Мармот

Когато майката е щастлива, обсипва детето с целувки. Веждите ѝ са като чайки, когато в главата ѝ е слънчево. Когато обаче в главата на мама бушува буря, нещата лесно излизат извън контрол.

Книгата е въздействаща заради опростения текст на Беа Табоада и чудесните илюстрации на Дани Падрон. Без излишни обяснения, без да дават оценка на състоянията, двете съавторки представят настроенията на една съвсем обикновена майка. И именно тук се крие силата на посланието: нито една от нас не е идеална в тази роля.

Понякога в главата на мама бушува буря, Беа Табоада и Дани Падрон, изд. Мармот

„Понякога в главата на мама бушува буря“ е издание, което работи в две посоки.

От една страна дава възможност на майката да обясни на детето си, че ако е тъжна, гневна или нещастна, то не е виновно за това.

От друга страна позволява на майките, които все още се борят с образа на идеалната родителка, да си дадат сметка, че децата имат нужда да виждат родителите си в светлината на различните емоции. Само когато знаеш, че мама може да се ядосва, да плаче или пък да се смее до сълзи, можеш да разбереш какво се случва и в твоята собствена глава.

Понякога в главата на мама бушува буря, Беа Табоада и Дани Падрон, изд. Мармот

За да повдигнат въпроса за идеализирания образ на майката, който може да доведе дори до психични проблеми, от „Мармот“ приканват да си дадем среща в кампанията „Невинаги съм перфектна“. Освен окуражаване от страна на страхотните им посланици, екипът на издателството е подготвил специален фитър за социалните мрежи и обещава още изненади.

Следете всичко в уебсайта им и си подарете чудесното кратко, но съдържателно напомняне на Беатрис Табоада, че всички сме хора и емоциите не са ни чужди!

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.