Полезно: Телевизионният канал Da Vinci, фокусиран върху знанието

Ако не сте попадали на образователния телевизионен канал Da Vinci, със сигурност ще сте впечатлени. Фокусът върху науката е най-голямото му предимство, дублажът на български език позволява на децата да се съсредоточат върху информацията и експериментите, а липсата на реклами е чудесна новина за родителите.

Целта на Da Vinci е да помогне на родителите да дадат на своите деца суперсилите на знанието, творчеството и любопитството – двигателите на интелекта. Kаналът предлага многократно награждавани телевизионни предавания от цял свят, които обхващат темите, изучавани в училище, но и отправят поглед към бъдещето – от тайните на дигиталната реалност до най-далечните пробиви в Космоса.

Истинско образование

Обикновено гледането на телевизия превръща детето в пасивен участник, който просто приема информация. За превръщането на информацията в знание е необходимо както общуване, така и желание да провериш, опиташ и разбереш сам, да съставиш собствено мнение за нещата.

С Da Vinci всичко е различно. Свежото и жизнерадостно съдържание, насочено специално към децата, е събрано в истински образователни предавания, посветени на науката, математиката, технологиите, историята, природата, спорта и културата. Сложната наглед информация е представена по достъпен начин, а забавлението и въображението са неразривна част образователния процес.

И тъй като в Da Vinci знаят, че децата се ангажират най-ползотворно в процеса на учене, докато играят, програмите на канала целят точно това – да свържат информацията с реалния живот и предложат на децата стотици възможности да опитат сами. Лента на Мьобиус, измерване на височината на дърветата с палец, направа на макет на дихателна система от пластмасова бутилка или рисуване като Марк Ротко – вдъхновението за всичко това лесно се постига с помощта на примерите, показани в различните предавания.

Някои от любимите ни предавания на Da Vinci

Ако сме честни, екипът ни обикновено заклеймява телевизията, защото пречи на четенето. Но не и в случая с телевизионния канал Da Vinci. Когато децата ни следят някои от любимите си предавания, често се обръщаме към книгите, за да допълним, да обясним по-подробно и да се вдъхновим за още експерименти, вдъхновени от образователния канал.

Ето някои от любимите ни предавания и какво да очаквате от тях:

 Операция „Ох!“

В „Операция „Ох!“ двама лекари  – еднояйчните близнаци Крис и Ксанд ван Тюлекен, упорито си проправят свой път в света на медицината и биологията. С тяхна помощ децата могат да видят как функционира невероятното и удивително човешко тяло и какво се случва, когато то не функционира както трябва.

Техните луди, понякога доста силно миришещи експерименти, показват защо това, което ядем, има значение и как всичко в организма е свързано. И като бонус двамата представят страхотни трикове, забавни факти и съвети за първа помощ.

Уголемена наука

Можете ли да преодолеете гравитацията с безмоторен самолет от обръчи? Да построите кула, която може да издържи на земетресение? Да овладеете мощта на мълнията? С „Уголемена наука“ е възможно. Водещият Фил показва как да направите тези страхотни експерименти по прост начин, който може да се възпроизведе у дома или в училище. След това той прави версии в суперразмер, за да постигне максимален ефект. Щуро!

 Ужасна история

Знаете ли, че е имало война, водена за една кофа? Или че морска птица е провалила битката за Рим? „Ужасна история“ представя историята такава, каквато наистина е била – с всичките й ужасни последици!

Герои, злодеи и чудати романтици помагат урокът по история да оживее. Децата ще научат защо Хенри VIII не е бил подходящият човек, от когото да се получават съвети за запознанства и защо животът на децата във Викторианската епоха не е бил забавен.

Тези епизоди напомнят много на поредицата „Страховитото в историята“, която можете да намерите в някои от обществените библиотеки. 

Знаеш ли как?

Знаете ли как зъзненето произвежда топлина? Знаете ли как спортът подсилва имунната ви система? Знаете ли как можете да осветите дома си с помощта на растения? Чрез предаването „Знаеш ли как“ ще откриете невероятни забавни факти и последните новости в научните изследвания.

Всеки епизод обяснява част от ежедневието ни ясно и просто, като поставя фокус върху здравето и здравословния начин на живот, човешкото тяло, животните, земята, дома, храната и технологиите, надниквайки зад кулисите, за да разкрие тайните на живота, който ни заобикаля.

Когато порасна

Микаела не знае каква иска да стане, когато порасне. За да намери своето призвание, тя проучва някои от интересните професии – учител, метеоролог, шоколатиер или програмист на изкуствен интелект. Освен реалните разговори с професионалисти, Микаела сама влиза в ролята им. Можете да я видите как представя прогнозата за времето по телевизията или как взема отпечатъци, за да открие кой е изял сандвича й през нощта. 🙂

Това е яко

Предаването дава кратки 3-минутни отговори на различни въпроси, подкрепени с научна информация и забавни факти. От него ще научите какво предизвиква алергията, защо трябва да се пазим от скунксове, дали спят мравките , защо слоновете не могат да скачат и много други.

Сиеста Зи

Сиеста е момиченце, което много обича да чете. Тя страда от нарколепсия и заспива често. В сънищата си се превръща в главен герой в историите, които се оказват забавни адаптации на класически произведения. Чрез нея можете да се срещнете с Хамлет, Разколников и дори да последвате героите на Данте Алигиери.

Можете да намерите вълнуващия телевизионен канал Da Vinci в мрежите на A1, BULSATCOM, NET1, VIVACOM и други оператори. 

Не пропускайте да си изтеглите тук и джобната енциклопедия, която преди няколко години Da Vinci бяха подготвили за любознайковците.