Полет към „Сребърният хълм“ с Джак Бренин

Вече сме ви разказвали са приключенията на Джак Бренин – дребничко момче, което отива да живее с дядо си. Джак скоро разбира, че е Избраният, който трябва да спаси хамадриадата на Гласруенската гора („Златният жълъд”). По време на тази първа мисия момчето се сприятелява с магьосниците Нора и Елан от имението Юел. Следващата им задача е да намерят изгубените в миналото части от магически котел, с чиято помощ да отворят Гласруенската порта към свещеното царство Анун, от което черпят силите си Нора и Елан („Гласруенската порта”).

„Сребърният хълм” (изд. ФЮТ) е третата книга за неговите приключения, в която Джак отново има мисия – да помогне на драконетчето Чаркъл да открие своите роднини, пленени от сприганите в пещерите на Сребърния хълм. Нора е по спешна задача в Анун и Джак трябва да поеме командването.

За радост на читателя и в тази книга сюжетът е все така увлекателен, напрегнат и изпълнен със спешни среднощни полети за спасителни операции. Фантастичните същества от ирландския фолклор, които вече познаваме (спригани, богита, дориски, вещерки), отново са неразделна част от приключението и му придават характерната атмосфера. В „Сребърният хълм” Джак претърпява и плавна лична промяна и израстване. С подкрепата и доверието на Нора той ще трябва да докаже, че напредва с усвояването на магиите, вземането на разумни решения и носенето на отговорност.

Признавам, че съм силно впечатлена от поредицата за Джак Бренин. Без да претендира за особена оригиналност тя притежава силата да запали децата по четенето, без да е твърде лековата и повърхностна.

Основната идея на Катрин Купър за това колко е важно да се грижим за дърветата и горите, е едно от главните достойнства на историите за Джак и неговите приятели. Другото са забавните, колоритни и запомнящи се образи. Няма как вечно гладният, мързелив и мрънкащ гарван Камелин да не ви стане любимец. Или да не харесате самия Джак с неговата всеотдайност към приятелите и дадената дума. Или пък галерията от второстепенни, но не по-малко симпатични образи, като прилепчето Тимъри, плъха Мотли или дориска, да не ви накара да разгърнете следващата книга от поредицата, „Скритото съкровище на Анун”, която е номинирана в категория „Майстори” на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно” 2015.

Автор: Лора Филипова