Победителите в конкурс „Пазители на природата“ 2014

В рамките на зелените дни в „Детски книги“ поставихме началото на конкурса „Пазители на природата“ 2014. Чрез него ни се искаше да покажем, че децата са отговорни към околната среда и имат множество добри идеи, които и възрастните могат да спазват, за да запазим природата чиста.

В двете направления на конкурса – картина или снимка с най-полезна практика за опазване на природата и творческа работилница за оползотворяване на ненужните отпадъци от бита, се включиха деца от цялата страна. Всички зелени идеи показахме във Фейсбук страницата на конкурса, а след трудно обсъждане решихме и кои деца ще грабнат специалните награди, предоставени от партньорите ни от интернет-книжарница Ozone.bg и фондация „Кредо Бонум“.

Ето и имената на победителите….

Направление 1:

(картина или снимка как вие и приятелите ви спасявате дърветата, почиствате градинките във вашето населено място или всяка чудесна идея, която ви прави „Пазители на природата“)

Първо място и DVD с филма „Лоракс“ по едноименната книга на д-р Зюс и копие от книгата „Мистър Фини и загадката сред дърветата“ на принцеса Лаурентин печели група „Мечо Пух“ от ЦДГ „Първи юни“, гр. Горна Оряховица.

Двете колекции с по три DVD-диска от поредицата на BBC Earth, предоставени от Ozone.bg, отиват при Андреа Маркова и Анна Матова от София.

Поощрителните награди – книжки за чудатия Мистър Фини, осигурени от фондация „Кредо Бонум“, ще получат Людмил Сираков на 5 г. от Варна, Георги Георгиев от София, Калоян Божанов от София, Давид Стоянов от София и Ирина Николова.

Направление 2:

(снимки с творения от употребявана хартия, пластмаса, стъкло и други ненужни материали)

В това направление безспорен победител е Мариела Маринова от 4. клас в СОУ „Любен Каравелов“, гр. Димитровград. Нейният сал от употребявани пластмасови бутилки й донесе DVD с филма „Лоракс“, подарък от Ozone.bg и книжка за Мистър Фини, осигурена от фондация „Кредо Бонум“.

Двете колекции с по три DVD-диска от поредицата на BBC Earth, предоставени от Ozone.bg, отиват при 4. клас от СОУ „Любен Каравелов“, гр. Димитровград с класен ръководител Стела Иванова и при Илияна Петрова на 7 г. от Пловдив.

Поощрителни награди – книжки в това направление ще раздадем на Ния Иванова от София за нейната ракета от пластмасови отпадъци, на Светломир Ставрев на 3 г. от Пловдив и на Сиана Атанасова от Варна.

На победителите казваме „Честито!“, а на всички останали благодарим за участието и им пожелаваме да продължават да се проявяват като пазители на природата, защото…

„Освен ако някой като теб не се загрижи, няма да видим добро, а само грижи“.

– д-р Зюс, „Лоракс“