По стъпките на детектив Пиер из София

На 19. юли ул. „19-ти февруари“ ще събере градски детективи на необикновена мисия. Тайнствени пътеки, футуристични сгради, балони с горещ въздух, съкровища, нинджи, фантастични герои – всичко това ще бъде част от лабиринта, в който децата на 7-11 г. ще се впуснат в търсене на улики.

„Лабиринтът на София“ е проект на галерия „Квадрат 500“ и Хиро Камигаки, създател на поредицата „Детектив Пиер“ (изд. „Миранда“). През 2021 г., след посещение в столицата, художникът вплита нейните забележителности в серия от цветни илюстрации. През 2022 г. той съставя и черно-бяла карта на града със скрити послания и забавни детайли. Всяка от творбите му е схема, с чиято помощ малките откриватели ще издирват артефакти, ще тренират наблюдателността си и ще се учат да работят в екип. Към картата на София ще се прибавят допълнителни предизвикателства, свързани с произведенията в галерията.

„Лабиринтът на София“ е част от алтернативните опознавателни турове, които помагат на децата да разгледат и осмислят по-добре своето жизнено пространство.

Наред с Детските литературни маршрути, музейните разходки на изд. „Точица“ и проекти като „СРЕДА“, той е шанс за развиването на полезни умения и устойчив интерес към природата и историята, изкуството и книгите. Събитието на 19. юли няма да е първото, но вероятно ще бъде последното от вида. Ще започне в Националната художествена галерия и ще се проведе между 16:00 и 17:30 ч. Предвидена е символична такса вход – 5 лв., а участието се заявява предварително на адрес education@nationalgallery.bg или на телефон 0886 817 233.

Докато се подготвят за идната сряда, любителите на шифри и мистерии могат да се запознаят с книгите за детектив Пиер и със „Загадки на всеки етаж“ (изд. „Миранда“). Не пропускайте да ги въведете в историята на Юлисес Мур (изд. „Егмонт“) или в някоя от множеството детективски поредици на издателство „Фют“ – „Криминалните загадки на Леонардо“, „Детективи по неволя“, „Детективите Агата и Лари“, „Детективи с машина на времето“, „Търсачи на съкровища“. Ако пък са почитатели на илюстрациите с множество очарователни малки елементи, може би е време да им изберете книга от типа вимелбух.

Лятото е време за откривателство! Разходете се из книжния лабиринт и вижте какво ви очаква от другата му страна.

„Лабиринтът на София“ се реализира с финансовата подкрепа на EUROSPEED.