По дирите на кака

Името на Свен Нордквист се свързва предимно с книгите за Петсън, който живее усамотено и еднообразно, и котарачето Финдъс, което нахълтва в рутината на възрастния човек…и я прави далеч по-малко предвидима и самотна. Творчеството на шведския писател и илюстратор обаче далеч надхвърля поредицата за Петсън и Финдъс. „Къде е сестра ми?“ (изд. „Фют“) е книгата, разкриваща въображението на Нордквист в много по-голяма степен.

„Къде е сестра ми?“ се заражда във фантастичното (под)съзнание на илюстратора години преди на бял свят да се появят популярните Петсън и Финдъс. Първоначалната идея за книгата е да бъде изцяло в образи, неограничавани от условности и логика. Самият Нордквист казва, че това е изключително освобождаващ начин за работа, тъй като няма текст, към който да се придържа и да определя формата на рисунките. И макар „Къде е сестра ми?“ да става реалност повече от две десетилетия след първоначалното хрумване, авторът й споделя, че концепцията и изображенията в нея са почти същите като тези в началото.

Впоследствие Нордквист добавя към илюстрациите и кратък текст, наподобяващ бележки. Написаното има свой ритъм и живот, ето защо както рисунките, така и текстовете могат да се възприемат поотделно, но и заедно. Като двама разказвачи на една и съща приказка, всеки от които притежава свой стил. „Историята“ е семпла и описва едно малко момче, опитващо да намери сестра си. То моли за помощ дядото и двамата се отправят на пътешествие с балон, прелитайки над чудни земи. Докато пътуват и търсят, братчето си припомня какво обича да прави сестра му, какви причудливи навици има и какво му е разказвала… а тя се появява като малка фигурка на всяка страница.

Текстът деликатно загатва сложните отношения между по-малките и по-голямите братя и сестри. Големите сестри са умни и забавни. Те разказват толкова фантастични неща, че някои от тях дори може да не са истина, но все пак им вярваш. Те са неизчерпаем извор на щури и неразумни идеи, но ги следваш и подкрепяш. Сестрите понякога нямат време за по-малките и често витаят в свои светове. А после предлагат най-невероятните игри и ти се иска винаги да сте заедно. Животът с тях е надпревара и битка, ала и те имат моменти, когато са раними и крехки. Сестрите имат своите ревностно пазени тайни. Но това няма значение, защото…

„Утре ще ти покажа нещо, което и през ум не ти минава и няма да ти мине. Никога.“

Безспорно илюстрациите са това, което приковава погледа в „Къде е сестра ми?“ и ни подтиква да разгърнем отново страниците. Според мнозина книгата е от типа вимелбух или „гъмжаща книга“. Вероятно може да се приеме и за такава, макар класическите гъмжащи книги да отразяват обекти и ситуации от реалността. Тук оставяме действителността зад себе си и се разтваряме в свят, приличен на „Приказка без край“ – всичко е възможно, само трябва да си го измечтаеш.

Първо се озоваваме в уютната къщурка на дядото. В приглушената светлина долавяме мириса на старо дърво, тютюн, чай и малко прах. Дядовата къща е пълна с толкова интересни неща, че се приготвяме да огледаме всеки рафт, а после на колене да изследваме скритите съкровища. И тъкмо когато сме се захласнали, ни измъкват навън, на светло, за да се качим на крушоплавателен балон и да се издигнем високо. След това навлизаме в разхвърляни светове, подобни на творбите на Йеронимус Бош. В тях нищо не е, каквото изглежда. Горе изведнъж се оказва долу, а краят се претворява в ново начало. Срещаме стотици персонажи, ярки и индивидуални, част от кипящия свят, но и безмерно самотни.

Ето няколко идеи за занимания и игра с книгата:

  • Потърсете сестрата на момчето на всяка страница;
  • Разгледайте картини на Йеронимус Бош и Мориц Ешер, а след това потърсете общото между тях и илюстрациите;
  • Потърсите обекти и персонажи по ваш критерий – музикални инструменти, кралски особи, спящи хора и същества;
  • Поговорете за това как се разбират децата в семейството ви, какво обичат да правят заедно, дали понякога се чувстват както братчето/сестрата;
  • Поощрете малчуганите да нарисуват своя собствена небивала страна (или да обедините усилията си). Кой ще живее в нея? Какъв цвят ще са небето, тревата и цветята? Какви къщи ще строят обитателите?

Думите трудно биха описали предизвикателните и фантастични илюстрации на Свен Нордквист. Детайлите в тях са толкова много, че можете да се изгубите. Едно е сигурно – книгата ще зарадва и омагьоса детето. Вашето родно или онова вътре във вас.

 

Вземете книгaта с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.