„Пловдив чете“ 2019 със специална програма за децата

17-то издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ ще се проведе от 10 до 16 юни 2019 като акцент в програмата са малките деца и тийнейджърите. С тях ще се срещнат писателите Петя Кокудева, Виктор Самуилов, Мая Дългъчева. Специален гост на „Пловдив чете“ 2019 е детският писател Хюс Кайер от Нидерландия.

Художничката Капка Кънева, известна със своите хартиени пластики, ще покаже как книгите оживяват с помощта на ножичка и хартия. Писателката и издателка Божана Апостолова ще бъде специален гост на среща под надслов „Книга как се прави“ – пътешествие в света на книгоиздаването, вдъхновено от книгата на Ася Колева-Стоянова. Главният редактор на сайта detskiknigi.com Вал Стоева ще проведе обучение по оценка на книгите, които децата четат.

Официалното откриване на „Пловдив чете“ е на 11 юни (вторник) от 20 часа на Античния театър с концерт на Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов. По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Входът за събитието е свободен.

В Столицата на културата в срещи с читатели ще участват: Марин Бодаков, Петър Денчев, Силвия Недкова, Васил Балев, Катерина Хапсали, Георги Тенев, Невена Митрополитска, Георги Мишев, Тильо Тилев, Елена Хайтова, Панчо Панчев, Иван Желязков, Татяна Попова, Добромир Банев, Ирена Иванова, Маргарита Петкова и телевизионният водещ Костадин Филипов с дебютна книга.

Националните награди „Христо Г. Данов“ в областта на литературата, организирани от Министерство на културата и Дирекция „Култура и културно наследство“ при Община Пловдив, ще бъдат връчени на на 14 юни (петък) от 17 часа в къща музей „Христо Г. Данов“.

В рамките на фестивала ще се проведат също кръгла маса „Изкуството на превода“ и дискусия на тема: „Прозата на европейския декаданс“, организирана от издателство СОНМ с участието на преводачи, литературният критик проф. Милена Кирова и съставителят на поредицата Тодорка Минева.

Специален проект на издателство „Жанет -45“, който ще има продължение в тазгодишното издание на НОЩ-Пловдив може да видим на Австрийски културен павильон FLUCA. „Забравените думи“ е инсталация на визуалния артист Петко Танчев. Това е проект, интерпретиращ в градска среда думи, употребявани в поезията от началото на ХХ век. Думи, чието значение разбираме, но които не използваме.

Пълната програма на фестивала можете да видите тук.

По традиция фестивалът е съпътстван от Алея на книгата, като тази година тя има нова локация – Малката главна, продължението на ул. „Райко Даскалов“, пред Халите. Там ще бъдат разположени 10 изложбени шатри, които ще представят 40 издателства.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2019 г.