Планински патаклами и благотворителност

След като миналата година в „Сбогом, дневнико!“ с интерес проследихме перипетиите на главния герой петокласник след загубата на новия му ултра як телефон, Ненко Генов не ни остави да чакаме прекалено много, а ни забърка в планински патаклами.

В „Сбогом, дневнико 2: Планински патаклами“ (изд. „Хермес“) предстои училищна екскурзия с преспиване на хижа. Многострадалният автор на дневника обаче е успял да провали опита си да стане магнат в слайминдустрията, което може да бъде преглътнато с известно усилие. По-належащият проблем е, че в резултат на неуспешното слаймпроизводство е успял да запуши семейната тоалетна, а това застрашава участието му в екскурзията.

Последните няколко дни преди заминаването са доста напрегнати: родителите му не трябва да разкрият истината за запушената тоалетна; спречкване с надутия Коста в училище; приятелката му Мая му се сърди. В допълнение приятелят от бившето му училище, Дончо, трябва спешно да измисли начин да накара родителите си да го заведат на същата хижа по същото време.

 

Веднъж пристигнали на хижата, екскурзията съвсем не се развива според очакванията на героя. Отношенията с приятелите му са поставени на изпитание, а той с вроден талант успява да се държи напълно неадекватно в повечето ситуации. За щастие всичко на тоя свят се оправя с вафла, в краен случай с две вафли (поне според Дончо), но само ако вафлата върви с излизане от собствената егоистична черупка и поставяне на мястото на другия. 🙂

„Сбогом, дневнико 2: Планински патаклами“ следва вече познатата формула на поставяне на един крайно неориентиран ученик в добре познати на децата ежедневни ситуации и гарнитура от много илюстрации. Резултатът е забавно четиво, подходящо и за по-неуверени читатели (в тяхна  помощ са илюстрациите) с акцент върху важни теми като искреното приятелство, лоялността и честността.

Особено ми харесва идеята на Ненко Генов да запознава читателите си с някаква кауза. В първата книга това беше дейността на „Зелени Балкани“. В „Планински патаклами“ е благотворителността в помощ на деца и по-точно дейността на УНИЦЕФ. Из цялата книга са пръснати QR кодове, които отвеждат до страницата на организацията, нейно благодарствено клипче и различни статии на страницата на „Сбогом, дневнико!“.

Силно препоръчвам на децата да сканират кодовете и да прочетат статията с идеи за благотворителни кампании в училище или тази за мангата. Ще научат много интересни факти, а допълнителните линкове ще ги отведат на още любопитни пътешествия.

Бележка за възрастните: Ако смятате детските четива тип „Дневниците на един Дръндьо“ за вредни или най-малкото боклучави и безполезни, помислете пак. В блога на поредицата Ненко Генов има интересна статия за фразеологизмите, която по увлекателен начин обяснява на децата какво е фразеологизъм и ги подтиква да потърсят още такива в текста. И това далеч не е единствената възможност книгата да бъде използвана с образователна цел.

Поръчай книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.