Питбул-Терие в беда

Терие и Им са героите на норвежкия писател Ендре люн Ериксен, добре познати на българските читатели от книгата „Питбул-Терие в атака“. Двамата са толкова различни и като характер, и във физическо отношение, но все пак се сприятеляват. Премеждията им със социалните работници, с проблемните им родители (бащата на Терие е алкохолик, а майката на Им страда от болезнена тревожност) и с ученическите неволи постепенно затвърждават тяхната дружба. Трудностите на порастването пък, които ги преследват на всяка крачка, са типични за повечето деца на тяхната възраст.

Ако първата книга ви е допаднала, втората – „Питбул-Терие в беда“ (изд. „ЕМАС“) – със сигурност ще ви зашемети. В нея отново ще откриете двамата познати герои. Те обаче вече са гимназисти. Конструкторите, с които обичат да играят, изобщо не са на дневен ред, защото пред тях се изправят заплахите от алкохола, наркотиците и цигарите. И от ужасната компания на лошото момче Бен-Рони.

В тази книга пътищата на двете момчета сякаш започват да се разминават: Терие е склонен да върши лоши неща, само и само да си хване гадже, да бъде причислен към „готините“. За целта му трябва съмнителна компания. И пари. Той се впуска в поредица от необмислени престъпни дейности, които Им разкрива и решава да предотврати.

Им запазва добре познатата си линия на неагресивно поведение, а страхът да не се поддаде на лоши влияния го кара да се впусне с още по-голямо усърдие в училищните дела и в различни хобита. Любимата му Кари вече му е гадже, а компанията на момичетата е известно утешение за героя. Проблемното поведение на Терие все пак го принуждава да подходи нетрадиционно и да се опита да открие онзи приятел, когото доскоро познава.

Различията между двамата са толкова силно изразени, че довеждат до разрив в отношенията им. Проблемите на родителите на двете момчета също се задълбочават и допълнително утежняват обстановката, в която Терие и Им растат. А появата на един неочакван баща може да разтърси из основи двете момчета и да изнесе приятелството им на нова плоскост, превръщайки ги в партньори и истински мъже.

„Така се случва, когато прекалено дълго време държиш натиснат бутона „пауза“. От пауза става стоп, разбираш ли?… Затова не бива да протакаш паузата прекалено дълго.“

 

В книгата „Питбул-Терие в беда“ отново ще срещнете същия забавен стил на писане. Ще се смеете до сълзи на ситуациите, в които героите на Ериксен попадат. Същевременно обаче едно червейче ще се загнезди в душата ви, провокирайки разсъждения за живота на днешните тийнейджъри, за техните проблеми и неволи.

Истината е, че най-трудната възраст в живота ни е порастването. То е свързано с много тревоги, неволи и колебания: дали това е верният път? Какъв трябва да бъда? Защо нещата не се получават така, както бих искал? И все пак, както самият автор споделя, децата са много по-силни и способни да се справят с трудностите. Затова и отвореният финал на книгата е зареден с огромна доза оптимизъм.

Преводът на книгата от норвежки на български език е дело на Ева Кънева. Тя превежда от норвежки, датски и шведски. В неин превод познаваме още книгите на Хилде Хагерюп, Ю Несбьо, Мария Грипе и Хенинг Манкел.

Ендре люн Ериксен е гост на Софийския международен панаир на книгата. На 12.12.2014 г. от 11:00 часа в Мраморно фоайе в НДК можете да присъствате на дискусията с него, да му зададете своите въпроси и да си вземете автограф.

Автор: Вал Стоева