Писма до всеки и до всички пристигат в Търново

Писмата могат да изпълняват опасни мисии, да бъдат израз на любов и свързаност, прозорче към външния (или към вътрешния) свят. Да си припомним „Писмото за краля“ и спиращите дъха препятствия по пътя към Юнаувен. Или „Писма от Дядо Коледа“, съчинени от Властелина на историите Джон Толкин за децата му. Или „Денят, в който пастелите си тръгнаха“ и важните послания, отправени към едно малко момче. Каквато и роля да играят хартиените писма, всички те излъчват неподражаем чар. А когато сме изправени пред цял куп „Писма до всеки и до всички“, насладата е просто гарантирана.

На 10. април от 11:00 ч. на сцената на театър „ТАМ“ ще се приземи един слон.

А също и катерица, мравка, мечок и щурец. Всеки от тях ще е облечен в думи и снабден с писмо, а в центъра на веселата им компания ще стои диригентът на изд. „Точица“ – писателката и преводачка Зорница Христова. Децата между 5 и 12 години, които имат късмет да са в Търново за уикенда, ще имат и шанс да послушат закачливите Тон Телехенови истории. Но това не е всичко. С малко помощ и насоки всички посетители ще премерят сили в писането на писма.

Защо ще обикнете Тон Телехен:

Тон Телехен е един от най-големите нидерландски автори на нашето време. Той е носител на наградите „Constantijn Huygens“, „Gouden Uil“ и „Hendrik de Vries“, а неговите книги са превеждани на 25 езика. След изящното му произведение „Същността на слона“, излязло миналата година под знака на „Точица“, издателството ни зарадва с пореден вдъхновен превод на Боряна Кацарска – на „Писма до всеки и до всички“. Усетете многопластовия, чудат стил на Телехен с анимацията „Слонът и охлювът“ или послушайте как ни говори на български с прочита на Мария Донева.

Защо ще обикнете тази книга:

Ще отговорим с изказванията на онези, които вече са се срещнали с нея: защото тя изобилства от „нежни, прекрасно написани истории, пълни с детайли и хумор“, „достатъчно прости, за да бъдат разбрани от деца в предучилищна възраст и все пак достатъчно дълбоки, за да доставят удоволствие и на по-големи читатели“. А ето какво отбелязват други от „по-големите“: „Писмата от животинчетата на Тон Телехен отразяват всички човешки чувства и въпроси за живота.“

Готови ли сте да четете и пишете писма? Разгрейте с нашите инструкции.