„Пиано от картон“ свири с клавишите на добротата

След „Лунната люлка“ Анета Дучева отново радва българските читатели със затрогваща история на дете, поставено в трудни житейски условия. В „Пиано от картон“ (изд. Жанет 45) авторката по традиция обрисува реалистична съвременна ситуация.

Третокласничката Алекс живее в бедност само с майка си. Момичето има силно желание да свири на пиано, което се сбъдва с благосклонната помощ на учителката й по музика. След разболяването на госпожа Иванова обаче, новата учителка няма време да се занимава с детето. Отчаяната Алекс си прави пиано от картон, за да продължи да се упражнява.

Ще успее ли тя да сбъдне мечтата си да свири на пиано и как би могло да стане това, когато майка й не може да си позволи таксата за уроците, да не говорим за собствено пиано. Оставям на сладкодумната Анета Дучева и талантливата млада илюстраторка Катина Недева (очакваме самостоятелният й проект „Птиче село“ съвсем скоро!) да ви разкажат. Тандемът им е впечатляващ: илюстрациите на „Пиано от картон“, също като текста, са лаконични, ярки, въздействащи и запомнящи се.

Приказката на Анета Дучева може и да описва често срещана тъжна ситуация, но не носи тягостно настроение или отчаяние. Напротив! Чрез персонажа на танцуващата Рея, която се превръща в приятелка на Алекс, тя успява да придаде на историята вълшебен привкус. Не разчитайте обаче на магическа фигура, която да донесе помощ с едно махване на вълшебна пръчица. Аз възприех Рея по-скоро като символ на вътрешната сила и увереност на Алекс, която ще й помогне да не се отказва от мечтата си.

„Пиано от картон“ е история, която кара читателите да се замислят за малките жестове на доброта и подкрепа, които наистина могат да променят нечий живот, за нуждата да се поставиш на мястото на другия, за това кои са най-дълбоките ти стремежи и какво си готов да направиш, за да ги следваш. Както и още куп въпроси, с които децата неизбежно ще се сблъскат в живота. Чудесно е, че освен неподправено удоволствие от четенето на красивата приказка на Анета Дучева и Катина Недева, книгата дава и много поводи за разговори по тези теми.

Автор: Лора Филипова