Петя Александрова е носител на Националната награда „Петя Караколева” за 2015 г.

На официално тържество в Кърджали Петя Александрова получи престижната Национална награда за детска литература „Петя Караколева”. Отличието й бе връчено за повестта „Смокиново момиче”, а председател на журито, направило избора, бе Петър Анастасов. 

В словото си пред гостите на церемонията детската писателка изрази радостта си, че точно с тази книга успява да спечели наградата, тъй като в нея няма нищо  измислено, всяка дума извира от сърцето и паметта й, кацва на белия лист като на клонче, на което се намира и гнездото й. Лауреатката не пропусна да изрази и преклонението си пред таланта на Петя Караколева, чието име носи Националната награда. Заяви, че тя е висок пример за днешните писатели.

Името на Петя Александрова е утвърдено от години в областта на литературата за деца, но извън тези си занимания тя е журналист. Работила е за кратко и като преподавател, а след това дълги години като репортер и редактор в редица издания, сред които „Труд”, „Родна реч”, „Отечествен вестник”, „Бюти”, „Жена”, „Еволюция” и др. В периода 1996-1998 г. е специалист в Дома на детската книга. Лауреатката е автор на 25 книги за деца и възрастни, по нейни текстове са подготвени десетки сценарии за детски предавания в БНТ и БНР, анимационен филм и куклена пиеса.

Петя Александрова е носител и на още много други награди, сред които за т.нар. Славейкова награда за цялостно творчество (2006), Национална награда „Константин Константинов” за принос в книгоиздаването за деца в категорията „автор” (2008 ), Голямата награда в конкурса за детски книги в Гоце Делчев (2011), Награда в конкурса за детска поезия в Панагюрище (2011).

Наградата, основана е от Съюза на българските писатели и община Кърджали, се връчва за единадесети пореден път в навечерието на Деня на Кърджали. Право на участие имат излезли през предходната година книги от български автори. Националната награда се съпътства от поредица други събития през цялата година, за които ще научавате в следващите ни публикации.