Печатните книги запазват позицията си на книжния пазар

При откриването на конференцията Launch Kids в рамките на изложението Digital Book World 2016 в Ню Йорк на 8 март изпълнителният директор на Sourcebooks и издател Доминик Рака сподели своето виждане за най-значимите тенденции в детско-юношеското книгоиздаване, съобщава www.digitalbookworld.com. „Изненадващата промяна в нашата индустрия е запазването на позицията на традиционните книги“, смята тя и допълва, че 90% от тийнейджърите четат печатни книги, а 40% четат предимно печатни книги. Според Рака печатните книги „всъщност са социална позиция, гледна точка, начин на себеизразяване.“

Растежът при детските и YA книги обаче се дължи не само на децата и тийнейджърите. Рака нарича сектора „товарен влак” и посочва 25-процентния растеж от 2010 до 2015.

Иновативното издателство Sourcebooks, чийто основател е Рака, отбелязва 17% растеж през 2015, като най-голям дял в приходите (34%) имат именно детските и YA заглавия. Част от добрите резултати на Sourcebooks се дължат на сайта им за персонализация на книги, Put Me in the Story, който дава добър пример за увеличаване на издателските приходите чрез персонализирани книги. От създаването си досега Put Me in the Story е допринесъл за броя на продадените от издателството книги с 36%. „Открихме начин да създадем наистина изключително преживяване за клиентите”, разказва Рака. Тя вярва, че детската и YA литература разкрива „цял свят от възможности” и „че съдържанието е от значение. Съдържанието и авторите са от голямо значение за читателите.”