Пътуващо сандъче зарадва и учениците от ОУ „Л. Каравелов“, Попово

Буккросинг сандъчетата, пълни с пътуващи детски книги, продължават да се срещат с българските деца в малки и големи градове, в библиотеки, училищи и читалища. Ето разказът на Антоанета Йорданова от Попово:

„Здравейте!
 Аз съм Антоанета Йорданова – училищен библиотекар в ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово. В училищната библиотека пристигна „Пътуващо сандъче“ №17 на ББИА с книги от „Бисерче вълшебно“. Първите ученици, които се запознаха с книгите от сандъчето бяха учениците от 3б клас с класен ръководител г-жа Красимира Цонева. Тя е и ръководител на клуб „Приказен свят“ по проект УСПЕХ, в който членуват повечето деца от класа.

Децата много харесаха книгите. Видяха къде и как могат да гласуват за книгата, която най-много са харесали. Обясних им също какво е буккросинг, как се „улавя“ и как се „пуска“ книга на свобода. (В края на миналата година  ОУ „Л. Каравелов“, Попово, създаде първата буккросинг зона в града и област Търговище, а учениците от клуб „В света на книгите“ с ръководител г-жа Й. Ангелова направиха „Кутия за размяна на книги“, която е в училищната библиотека и се радва на голям интерес).

Идеята да се обвърже наградата  „Бисерче вълшебно“ с буккросинг е чудесна. Малко са училищните библиотеки, които могат да купят най-новите детски книги, излезли на пазара и то без да се изучават в училище. Освен това в нашето училище са малко децата, чиито родители могат да си позволят да купят книгите.

Няколко момичета от 6-ти клас гласуваха за „Бисерче вълшебно“ от  библиотеката. Грамотите, които получиха ги разпечатах и ламинирах. Усмивките на лицата им показват колко са доволни!“

 

Проект “Пътуващите сандъчета” е инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация. Идеята на проекта е модерни детски книги да пътуват из библиотеките в страната, да бъдат на разположение на читателите за определен период от време, а след това да продължават към следващото населено място, дало своята заявка за получаване на пътуващо сандъче. 

Дарителската акция за набиране на книги бе организирана от фондация “Детски книги”, сайт “Аз чета”, Асоциация “Българска книга” и буккросинг-общността в България. Към акцията се присъедини ИКЕА, дарявайки книгите, набрани от дарителска акция по време на Софийския международен литературен фестивал.