Пътуващо буккросинг сандъче вече радва децата в с. Нова Черна

В резултат на дарителската инициатива, организирана от „Детски книги“, сайт „Аз чета“, Асоциация „Българска книга“ и българската буккросинг общност по време на 42. Панаир на книгата през декември 2014, към различни библиотеки в страната миналата седмица отпътуваха 19 пътуващи сандъчета. Книгите в тях са регистрирани в международния сайт на пътуващите книги – www.bookcrossing.com. Пътуващите сандъчета ще гостуват в отделните библиотеки по 45 дни, а след това ще поемат към следващото населено място, за да радват и други читатели.
С голяма радост прочетохме имейла на Радка Стефанова – библиотекар в НЧ „Васил Йорданов – 1942 г.“ село Нова Черна, община Тутракан, област Силистра, в което тя ни информира, че „Пътуващо сандъче №12“ вече е пристигнало при тях.

Книгите са на разположение на читателите на библиотеката, а с помощта на библиотекарката ще зарадват и децата от детската градина и училището.
Проект „Пътуващите сандъчета“ е инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация. Идеята на проекта е модерни детски книги да пътуват из библиотеките в страната, да бъдат на разположение на читателите за определен период от време, а след това да продължават към следващото населено място, дало своята заявка за получаване на пътуващо сандъче. 
Дарителската акция за набиране на книги бе организирана от фондация „Детски книги“, сайт „Аз чета“, Асоциация „Българска книга“ и буккросинг-общността в България. Към акцията се присъедини ИКЕА, дарявайки книгите, набрани от дарителска акция по време на Софийския международен литературен фестивал.