Патиланско парти сложи край на Читателска щафета 5

С голямо книжно парти от 11 часа в зала 4 на НДК на 23 януари 2016 г.  официално бе закрита кампанията за насърчаване на четенето „Читателска щафета 5: Патилански приключения“.

Организаторите от фондация „Детски книги“ предизвикаха малките патиланци да положиха пакостническа клетва по примера на Майлс и Найлс. След това новоизпечените пакостници се разделиха на 4 патилански отбора и се състезаваха в духа на литературните си другари от включените в щафетата книги – измисляха рап песен като щурата Макси, редяха книжни корици-пъзели като Малкия Никола, решаваха загадки, свързани с Ужасния Хенри и Майлс и Найлс.

Бяха обявени официалните резултати от петото издание на кампанията: 1403 деца са изпратили своя формуляр за участие, а прочетените от тях книги са общо 4991. За пореден път най-активни бяха читателите от Силистра – цели 371 деца са се включили в щафетата. Второто място е за Разград със 129 участници, а третото за София със 123 деца. Читателят прочел най-много книги – 15 – е Кристиян Арбов, който по време на партито пръв получи своята грамота и колекционерска значка „Супер читател“.

Измежду всички 1403деца бяха изтеглени имената на петимата щастливци, които спечелиха големите награди – 2 таблета и 3 комплекта с книги.

Таблети печелят:

Андреян Живков Андреев от Силистра
Мирослав Стоянов Гечев от Троян

Комплекти с книги печелят:

Белослава Пламенова Петрова от Силистра
Владимира Стефанова Стоева от Плевен
Каталина Бориславова Балтакова от Велинград

Обявен бе и победителят в конкурса за „Патилански комикс“, в който се включиха повече от 40 деца от цялата страна. Голямата награда, специален таблет за рисуване на комикси и книгата на Петър Станимиров „Първи 10 стъпки в комикса“, получи Фейджан Мюмюн Дурмуш (11 г.) от ОУ „Светлина“, с. Тополица, общ. Айтос за своя комикс „Излет“ от „Патиланско царство“. Организаторите присъдиха и 2 поощрителни награди на Лора Бойчева (6,5 год.) от ЧОУ „Св. Кл. Охридски“ и Даяна Златева (10 г.) от 81 СУ „Виктор Юго“, София, които получават по един екземпляр от комикса „Илийчо, Август и седемте джуджета“ на Сотир Гелев и Пенко Гелев.

Гостите на книжния празник имаха възможност да разгледат импровизирана изложба на рисунки и патилански комикси, получени по пощата. Празникът бе закрит с раздаване на грамоти и значки „Супер читател“ на присъстващите деца, а организаторите на щафетата изразиха надежда, че ще се срещнат с четящите деца и в наградата „Бисерче вълшебно“ 2017, която започва на 15 февруари!

Организатор на „Читателска щафета 5: Патилански приключения” е фондация “Детски книги” с финансовата подкрепа на програма „Регионален грант“ на VivacomFund и Български център за нестопанско право (БЦНП).

Партньори са сайтът „Аз чета”, Детски дневник, сайтът „Данибон“, НЧ „Читалище.то-2014“ – София и верига книжарници Orange Center. Книгите, включени в кампанията, са на издателствата “ФЮТ”, “Колибри”, “ПАН” и “Сиела”.