Пътеводител #Creative Europе с второ събитие, предназначено за издатели

Второто събитие от серията Пътеводител на програма Creative Europе ще се проведе онлайн на 14. април 2022 г., информират неговите организатори. Събитието ще бъде разделено на публична лекция, излъчвана в реално време, и практическа работилница с предварително записване. За гост-лектор е поканена Яна Генова от фондация „Следваща страница“ – организация, която работи в сферата на междукултурния диалог, литературния превод и независимото книгоиздаване. Специален гост на лекторския панел ще е Милен Милев от „Парадокс” – издателство с многогодишен опит в сектора и няколко успешно реализирани проекти за литературни преводи по Програмата.

„Превод и разпространение на Европейска художествена литература“ е възможност за финансиране, насочена към издателства и издателски къщи. Нейни основни цели са подпомагането на културното и езиково многообразие в Европа, насърчаването на транснационалното разпространение на високохудожествени литературни произведения и стимулирането на преводачеството от един европейски език на друг (и по-специално от по-малко използвани езици на по-разпространените такива като английски, немски, френски и италиански).

– В рамките на публичната лекция, излъчванa на живо на Facebook страницата на Creative Europe Desk – България, зрителите ще имат възможност да се запознаят в детайл с особеностите на програмата „Circulation of European Literary Works“, а редакторът Милен Милев от издателство „Парадокс“ ще сподели добри практики от професионалния си път.

Практическата работилница ще наблегне на апликационната форма и ще разгледа елементите, които най-често затрудняват кандидатстващите организации. Участниците ще получат знания как да идентифицират силните страни в идеята си и да ги превърнат в проектно описание, как да интерпретират принципите и критериите на програмата и пр.

Регистрационната форма за участие в работилницата ще намерите тук.

Краен срок за кандидатстване – 10.04.2022 г., 20:00 ч.