Пътешествие през вкусовете на света

Защо хората напускат домовете си и се отправят на пътешествия? Причините могат да бъдат най-различни, а общото между тях е, че винаги са лични и породени от вътрешно търсене – било то на приключения, нови знания и познанства, или на почивка, обновление и ценно преживяване. 

Ако вашата причина е опознаването на различни места и култури посредством националната кухня, „Кулинарно пътешествие“ на изд. „Фют“ определено ще заплени гастронома във вас. Това, което прави тази готварска книга специална, е, че рецептите, събрани от Абигейл Уитли, са изпратени от семейства от целия свят.


Уитли ни запознава с реални деца, които ни разказват за любимите си национални гозби и приготвянето им в уюта на собствения дом. Всяка страница е богато изпъстрена с илюстрациите на Чаая Прабхат. Чрез тях добиваме представа не само за рецептите стъпка по стъпка, но и за кътчетата, от които те са изпратени, за облеклата и жилищата на хората там, за обичаите при приготвянето на храната и нейната консумация. Между рецептите срещаме и разтвори с празнични изкушения, готварски пособия, нетипични плодове и зеленчуци, подправки, тенджери и съдове за готвене.

Какво ще вкусим, докато обикаляме света и се запознаваме с всички тези чудесни деца? Може би пудинг с мляко и мед от Шотландия? Или новогодишни бисквитки от Китай? Пържен ориз от Ямайка, сирники от Украйна? Предложенията са разнообразни и примамливи, за всеки повод и вкус. А най-хубавото е, че зад тях стоят семейства, които са ни поканили в дома си и са ни дарили с най-ценната съставка на незабравимото кулинарно изживяване – уникалната си компания и културна атмосфера.

В никакъв случай не си мислете, че информацията е поднесена протяжно и отегчително, напротив! Контекстът е там, загатнат от децата разказвачи с думи от първо лице, с илюстрации, представящи толкова много на способния да го долови. Ако сте се размечтали за пътешествия, ако искате да срещнете нови приятели от различни кътчета на земята, да се докоснете до техния кулинарен свят и да надникнете в дома им, не пропускайте да добавите към колекцията си от готварски книги това по-различно и стоплящо душата издание.

И докато още сте на кулинарна вълна, непременно опитайте тези 10 незабравими ястия от детските книги.