Панорамни приключения с „Червената шапчица“

Приказките са безкрайно важни за изграждането на детето като личност. Няма по-добър начин малкото човече да намери смисъл в живота, да открие категориите за добро и зло и да развие своето въображение от срещата му с приказките. А една от най-обичаните, познати и същевременно заклеймявани истории е тази за Червената шапчица.

Всеки от нас е слушал разказите за премеждията на малката Червена шапчица, която има неблагоразумието да се отклони от правия път и да говори с непознатия лош вълк. Всеки се е питал какво би направил, ако срещне някога толкова зъл герой и се е радвал, че в крайна сметка винаги има изход. Картините, които всеки от нас е рисувал във въображението си, са оживявали пред очите му ден след ден…А днес нашите деца имат възможността да видят как Червената шапчица, вълка и ловеца се разхождат пред очите им с помощта на „Весели панорамни книжки: Червената шапчица“ (изд. „Хермес“).

Книгата е с дебели корици и разказва добре познатата приказка за малкото момиченце, което тръгва към къщата на баба си и междувременно преживява куп неприятности заради своята непредпазливост. Текстът е адаптиран, за да успокои притесненията на част от родителите относно кръвожадността на класическите детски приказки, като все пак краят е запазил своята специфична роля – да покаже на децата как биват наказвани лошите постъпки.

Онова обаче, което превръща „Червената шапчица“ в истинско удоволствие, са изскачащите фигури, панорамните къщички и прекрасните илюстрации. Чертите на героите са толкова изразителни, че децата могат да разберат какви чувства бушуват в Червената шапчица и вълка без думи, а добавената поука ще помогне на родителите да проведат разговор с децата си за личната им безопасност.

Книгата стана и част от нашия проект „Експериментът“. Макар бебе Даниел да не усети напълно очарованието на панорамната книжка, с интерес следеше движението на фигурите. Едно е ясно – „Червената шапчица“ ще се превърне в четиво, към което ще се връщаме отново и отново докато най-малкият ни член расте.

Автор: Вал Стоева