Откриват Лятна читалня на открито в Пловдив

Днес от 10 часа в градинката на Джумаята (”Седмото тепе”) и стълбичките зад Джумая джамия се открива „Лятна читалня на открито в Пловдив”. Тя ще продължи до 10-и юли, от 10:00 до 12:00 часа, а организатор за трета поредна година е РНБ „Иван Вазов” – Пловдив с помощта на Центъра за работа с доброволци към библиотеката и „Лео клуб – Пловдив”.

На откриването ще присъства заместник-кметът на Пловдив г-н Стефан Стоянов и директорът на РНБ „Иван Вазов” г-н Димитър Минев. Тази година Лятната читалня на открито е подкрепена от 6 издателства: „Просвета”, „Фют”, „Егмонт България”, „Клевър бук”, „Хермес” и „Жанет – 45”.

Децата ще могат да избират от множество ателиета, в които да сътворят картонена скулптура от букви, да съставят приказки, да правят книжки, да четат книги, списания и енциклопедии, да работят с активни карти и книги-игри.

В първия ден Мария Петрова (координатор на ЦРД) ще разкрие изненадите във всяко едно от ателиетата и децата сами ще изберат от кое място да започнат приключението си в книжния свят на открито.

Програмата предвижда още среща с авторката Катя Белчева във вторник (10:40 ч.), а децата с артистични наклонности ще могат да репетират театрална постановка със студенти на Пловдивския университет, която да изиграят пред публика на 10-и юли.

След трите дни четене на открито от РНБ „Иван Вазов“ ще  поканят децата да се запишат в безплатни курсове по английски, испански, италиански и немски в Детски отдел. Техни преподаватели ще са доброволците от „Лео клуб – Пловдив“. Входът ще е с читателската им карта, а накрая ще получат грамота.

Партньори на инициативата са Община Пловдив, „Лайънс клуб Пловдив – Филипополис“, ДАЗД чрез програмата си за честване на годината (2014) на Правата на детето, НАРД.  Медийни партньори на събитието са www.azcheta.com, www.artandblog.com, www.azdeteto.bg, www.plovdiv24.bg, www.livenews.bgwww.f2ftv.net.