Открива се Националният фестивал на детската книга в Сливен

Днес за 17-та поредна година се открива Националният фестивал на детската книга в Сливен, организиран от РБ „Сава Доброплодни”, Община Сливен и Министерство на културата, под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

Той ще се проведе между 11 и 13 май, а програмата е изключително богата и интересна. Организаторите са предвидили 11 срещи на деца с популярни български автори и техните нови заглавия. Сред тях са: Петя Кокудева, Весела Фламбурари, Сотир Гелев, Радостина Николова, Никола Райков и др.

Предстоят и няколко изложби на илюстрации:

  • на художника Пенко Гелев, носител на Национална награда „К. Константинов” за 2014 г. в категорията „Илюстратор”;
  • „For fantasy” с илюстрации на Петър Станимиров, Борис Стоилов, Светлин Велинов и Пенко Гелев;
  • „Театрални кукли на любими литературни герои”;
  • Национален пленер на детска рисунка „Един ден в страната на Фантазия”.

Ще се проведат и два уъркшопа: „Как се прави комикс?” и „Книга как се прави?”.

Традиционна за Фестивала е Националната кръгла маса с международно участие, която през тази година е на тема: „Съвременната фентъзи литература за деца – между традицията и новите тенденции”.

По време на трите фестивални дни в центъра на града се провежда и базар на детската книга, в който участват някои от водещите детски издателства у нас, а на сцената до него ще се проведат концерти, театрални постановки, както и много забавни игри с награди. Концерти и театрални постановки ще има и на сцената на Драматичен театър „Ст. Киров”, където на 12 май от 17,30 ч. ще се проведе и официалната церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване. Малко преди това в центъра на Сливен ще премине карнавално шествие, което е един от най-вълнуващите моменти по време на Фестивала.