Отдръпване от антиутопиите на Панаира в Болоня

Като оживен и шумен определят от The Bookseller втория ден от 51-вия Панаир на детската книга в Болоня. Изданието отбелязва и някои очертаващи се тенденции.

На първо място това е отлив от антиутопичните поредици от рода на „Игрите на глада” и завръщане към по-реалистични юношески романи. Барбара Маркъс, президент и издател в подразделението за детски книги на Random House US казва “разликата тази година е, че има по-голям интерес към единичните книги, които не са част от поредица. Читателите търсят убедителни герои и съдържание и по-малко антиутопия. Дори когато става въпрос за поредици, отделните книги са по-самостоятелни.”

На второ място е раздвижването на пазара за възрастовата категория 8-12 години. “Все още се предлагат много тийнейджърски книги, но определено има засилен интерес към тези за 8-12 годишните”, допълва Маркъс.

Третата тенденция е ръст в сделките за дигитални права. Според Луиз Найт, мениджър международни права в Егмонт, „в предишни години имаше една предпазливост към дигиталните сделки, но сега хората разбират за какво става въпрос. Англоезичните пазари вече проявяват интерес, но на преводните пазари все още не е от голямо значение.”

Превод: Лора Филипова