Отбелязваме Деня на европейските автори с международна конференция за насърчаване на четенето

Денят на европейските автори е най-новият проект на Европейската комисия, посветен на четенето сред подрастващите. Основни задачи, които той си поставя, са да помогне на младежите да намерят път към книгите, да покаже функцията на литературата като инструмент за овластяване и да подчертае значението на инициативите за насърчаване на четенето в страните от Европейския съюз. Денят на европейските автори ще бъде отбелязан на 27.03. със серия от мероприятия – читателски сесии в средните училища, гостувания на съвременни писатели и конференция за специалисти в областта на културата, книгоиздаването и детското четене.

Международната конференция за насърчаване на четенето ще събере под един покрив представители на министерствата, публичните институции, неправителствените организации и организациите, свързани с книжния и културния сектор на държавите членки. Участниците ще обсъдят примери за успешно сътрудничество между образователната система и книжния сектор в насърчаване на четенето на местно, национално и европейско ниво.

Официалният старт на срещата ще бъде даден в 09:00 ч. от еврокомисаря Мария Габриел и писателя Георги Бърдаров. Представянията ще бъдат обединени в три панела:

I. Разработване и ефективно прилагане на стратегии на национално ниво.

II. Разпространение на добрите практики в рамките на ЕС.

III. Българският опит в отглеждането на едно по-четящо и мислещо поколение.

В последния панел наблюденията и експертизата си ще споделят Валентина Стоева, основател на фондация „Детски книги“, Десислава Алексиева, председател на асоциация „Българска книга“, Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки България“, и Михаил Балабанов – изпълнителен директор на Центъра за човешки ресурси.

Освен по изброените по-горе теми, присъстващите на конференцията ще се произнесат относно четенето в учебна среда, дигитализацията на четенето и достъпността на книгите. Част от въпросите, с които специалистите ще се занимаят, са:

  • Как да въвличаме автори, преводачи и книжни професионалисти в дейности за насърчаване на четенето, организирани от или за училищата?
  • Как да използваме новите технологии (социалните мрежи, стрийминг платформите, геймификацията), за да подсигурим устойчиви положителни резултати в полето на детското четене?
  • Как да гарантираме, че подходите ни са наистина приобщаващи и че стойностните заглавия достигат до всички деца?

Конференцията за Деня на европейските автори ще се състои в София, но ще бъде излъчвана и онлайн на този адрес. Не пропускайте да се запознаете с изказванията на панелистите и да споделите своите впечатления в групата Да отгледаш читател.

Изображение на корицата: сайт на ЕК