От библиотеката на Хари Потър: куидичът и фантастичните създания през вековете

През 2015 г. в книжарниците се материализираха две книги, написани от Дж. К. Роулинг и неразривно свързани с историята за Хари Потър и училището за магии Хогуортс. Както всеки мъгъл знае, точно в специалното училище за магьосници Хари се сблъсква с магичните същества и открива удоволствието от най-яката игра на света – куидича!

„Куидичът през вековете” на Кенилуърти Уисп (изд. WhizzHard Books, изд. „Егмонт България“ на български) е библията на всеки фен на магьосническата игра, за чийто мъгълски еквивалент бих посочила футбола. От кога датират първите сведения за куидича? Как е еволюирала играта през вековете? Кои са легендарните играчи и отбори? Как са се появили състезателните метли? Отговорите на тези и много други въпроси,  които сте си задавали за популярната игра, могат да бъдат намерени в знаковия труд на Уисп.

Освен правилните термини и трудните ходове в куидича, ще научите и някои доста забавни факти. Например, че най-известният европейски куидичен отбор е…”Врачанските лешояди”! Или това, че правилата в куидича са точно 7, а списъкът с нарушения на Отдела за магически игри и спортове съдържа 700 (!) нарушения.Oh Really?

„Куидичът през вековете” е отлична възможност феновете на Хари Потър да се завърнат в магьосническия свят още веднъж и да се насладят на вълшебното перо на Роулинг, както и на блестящото й чувство за хумор.

Благодарни сме на Дъмбълдор за усилията да убеди… хм, всъщност буквално да изтръгне от ръцете на библиотекарката на „Хогуортс” този доста малтретиран екземпляр от книгата, за да стане той достъпен и за нас, мъгълите. Притежавайки ваш екземпляр от „Куидичът през вековете”, сътворявате истинска магия, като подпомагате организацията „Комик Рилийф”, която използва смеха в борбата срещу несправедливостта и бедността по света. Не рискувайте да станете жертва на Проклятието на крадците като четете екземпляр, който не е ваш.

Втората книга носи интересното име „Фантастични животни и къде да ги намерим” („Егмонт България“).  В ревюто си за книгата, публикувано първо в „Аз чета“, Десислава Желева разказва следното:

Всеки мъгъл вече може да се сдобие с любопитната и полезна (за мъгълите не чак толкова) книга „Фантастични животни и къде да ги намерим” – и то личното копие на Хари, върху което той, Рон и Хърмаяни си позволяват скромни (донякъде) бележки и коментари. Книгата се е използвала като учебник по предмета „Грижа за магическите същества“ и е с предговор от Албус Дъмбълдор. А нека признаем – дори и индиректната среща с него е винаги приятна.

„Фантастични животни и къде да ги намерим” е написана от Нют Скамандър и е научен труд, който класифицира магическите животни спрямо степента им на опасност и възможност за опитомяване или контакт с магьосниците. Пет звезди се дават на доказаните убийци на магьосници, а четири за особено опасните и изискващи намеса на специалист. С тризвездните е отбелязано, че би могъл да се справи обикновен компетентен магьосник, две звезди са отредени за безобидните животни, а онези с една звезда са просто скучни. След това животните са подредени по азбучен ред и описани ясно и сбито. Към тези описания Хари често добавя свои лични коментари, базирани основно на преките (и често не особено приятни) срещи с конкретни представители на различните видове.

Фантастичните животни са плод на сливане между митология, въображение и класиката (в сферата на вълшебното). Сред тях ще намерите феникси, импове, кентаври, талъсъми, дракони, върколаци, богърти и какво ли още не. Ще разберете и защо никога не сте се срещали с тях. И дали някога имате шанс това да се случи. А ако Хари беше внимавал повече в часовете по „Грижа за магическите същества“ и беше чел по-внимателно „Фантастични животни и къде да ги намерим”, някои от запознанствата му с различни зверове щяха да са далеч по приятни…

„Фантастични животни и къде да ги намерим” („Егмонт България“) е номинирана в награда „Бисерче вълшебно“ 2016.

Автори: Лора Филипова,

Десислава Желева