Остава месец до обявяване носителя на наградата „Астрид Линдгрен“

По-малко от месец ни дели от обявяването на носителя на мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ (АЛМА). На 07.03.23. от 13 ч. целият детскокнижен свят ще бъде пред екраните, за да проследи излъчването на събитието в реално време. Церемонията ще открие шведският министър на културата, Париса Лилестранд, която ще отправи официално приветствие по alma.se/en. Председателят на журито на АЛМА, Боел Уестин, ще обяви лауреата за 2023 г. и ще запознае зрителите с мотивацията на взетото решение. Награденият ще получи кратко представяне от Балсам Карам (член на журито), а водещ на събитието ще е поетесата Атина Фарохзад.

Както повелява традицията, връчването на наградата ще бъде отразено и от Панаира на детската книга в Болоня. Като сборен пункт се посочва Illustrators Café, където от 12:45 ч. Кайса Равин, генерален директор на Шведския съвет по изкуствата, ще изнесе встъпителна реч. След Равин ще се изкаже Ян Бьорклунд, посланик на Швеция в Италия, а лауреата ще представи членът на журито Катарина Барахас.

Припомняме, че номинираните през 2022 г. кандидати за носители на АЛМА са 251 души, представители на 64 държави.

Сред тях има и трима български творци. Ето кои са те.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ е създадена през 2002 г. от шведското правителство. Тя се присъжда ежегодно на лице или организация за изключителен принос към литературата за деца и юноши. С награден фонд от пет милиона шведски крони, това е най-голямото отличие от вида. Негова основна цел е да подчертае значението на четенето за настоящите и бъдещите поколения.