Особености на ходенето на планина с деца

Вие сте от породата на планинарите, за които преходите сред природата са едно от най-приятните занимания.

Планирате деца или имате малки деца, заради които кракът ви отдавна не е стъпвал по планинска пътека. Или пък сте горди дядо или баба на чудесни внуци.

Чудите се дали и кога е разумно да помъкнете децата с вас на преход под благовидния предлог, че се грижите за здравето и възпитанието им?

Наръчникът „На планина с деца“ (БГкниг@) на Владимир Сотиров е абсолютно задължително четиво в такива случаи. Книгата е в удобен малък формат (за да я пъхнете в раницата 🙂 ), но дори и да не последвате изцяло съветите му, споделеният опит ще ви покаже на какво са способни децата и ще ви помогне да не се чувствате като престъпник, докато крачите по пътеките.

Владимир Сотиров е запален планинар и дядо на 4 внука, с които обикаля из българските планини вече 15 години. Той е натрупал богат опит от преходите първо с едно, после с две, та до 4 внучета на различна възраст. Може би ще се изненадате, че първите кратки преходи започва да прави когато децата са около 2-годишни и с малки изключения нощуват на палатки.

Дядо Владо с удоволствие споделя своя опит и практически знания по всички важни за планинските туристи въпроси: каква екипировка (много подробен списък) да носим, с какво да храним децата (включени са и рецепти), как да действаме при затруднения с маркировката или здравословни проблеми, как да организираме деня в зависимост от планирания преход и нуждата от почивка на децата, как да ангажираме вниманието им по време на преходите, как да ги възпитаме в уважение и отговорност към природата.

Много полезни са приложенията в края на наръчника, които представят варианти за еднодневни и многодневни преходи с деца в околностите на София, в Рила, Родопите и Пирин. Пак там ще откриете и саморъчните карти на дядо Владо на някои от най-добре познатите му и любими за преходи райони – Мальовишка Рила, Седемте езера, Каньона на водопадите край Смолян, района на Пампорово и т.н. Нашето семейство от малки и големи планинари вече си хареса няколко маршрута, които още не сме правили.

Признавам си честно, че съм силно впечатлена от ентусиазма, организираността и здравомислието на Владимир Сотиров. Напълно споделям неговото разбиране, че децата не са толкова крехки колкото смятаме, че те с радост могат да изпълняват различни задължения, да поемат отговорност и да разчитаме на тях. Споделям и убеждението му, че преходите в планините освен полезни за здравето, са полезни и за изграждане на характерите и трениране на психиката на децата.

Всъщност не се сещам за по-хубаво наследство, което един възрастен да остави на децата, от споделените мигове из планините и уменията и нагласата за преодоляване на трудности, които ще им бъдат от полза цял живот.

Вземете книгата с отстъпка от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да търсим точните книги за Вашето дете.