Още приключения с Муминтрол в цветни комикси

2016 година е щастлива за българските фенове на мумините – след черно-белите мумински комикси на Туве Янсон, на декемврийския книжен хоризонт се задават и цветни комикси. Те разказват характерните забавни истории за премеждията на Муминтрол и неговото семейство в типичния за Янсон стил – лаконичен, прям, с щипка хумор и ирония.

В „Муминтрол се влюбва” (изд. Жанет 45) романтично настроеният и разсеян Муминтрол престава да забелязва госпожица Снорк и се увлича по актрисата Ла Гуна. Следват реалистично-комични сцени на ревност, а през цялото това време Муминската долина е наводнена и къщата се пълни с бедстващи познати и непознати.

В „Муминската долина се превръща в джунгла”, в опит да се разхладят, малката Мю и Сянка намират в морето сандък с чуждоземски семена, които мама Муминка посажда. След голяма буря с проливен дъжд долината вече изглежда като истинска тропическа джунгла – идеалното място за забавления с лиани, месоядни храсти и диви животни. Поне докато не се появяват ловците от зоопарка и мумините рискуват да попаднат зад решетките като… хипопотами!!!

Човек или мумин дори добре да живее, идва ден, в който на гости пристига Мюмлата с многобройната си и немирна челяд и превзема Муминската къща. С насърчение от малката Мю, „Муминтрол строи къща”, която обаче не се получава съвсем по план.

В „Муминтрол на Ривиерата”, страстта на Татко Мумин към приключенията и влечението на госпожица Снорк към лъскавия живот ги карат да мечтаят за френската Ривиера. Как реагира невъзмутимо спокойната, любяща, философски настроена и изпълнена с разбиране Мама Муминка? Повечето съпруги биха започнали скандал, когато чуят „Мамо, татко и госпожица Снорк искат да заминат на юг и да гуляят!”. Тя просто казва: „Знам, скъпи, малко глупаво от тяхна страна, но щом настояват…”  Така чистосърдечните и наивни мумини се сблъскват с надутата и разглезена артистична бохема и меркантилните хотелиери.

Вероятно на пръв прочит муминските комикси не изглеждат подходящи за деца. Наистина, те не са правени за детска аудитория, но чистотата, доверчивостта и наивността на Муминтрол и неговото семейство са характерни за децата и ще им допаднат. Именно заради безкрайно очарователните герои, които успяват да гледат на света по детски необременено и любопитно, но все пак знаят кои са важните неща в живота, комиксите на Янсон докосват малки и големи читатели.

Историите с Муминтрол и компания са забавни, но и удивително точни при посочване на житейски истини като измамния блясък на лъскавия живот, същността на истинската любов или предполагаемото пълно щастие от свободата и приключенията. С цветните комикси удоволствието е още по-пълно и достъпно и за малките читатели.

Книгите очаквайте скоро от изд. „Жанет-45“!

Ревюта на муминските истории:  „Кометата идва“, „Цилиндърът на магьосника“, „Малките тролове и голямото наводнение”, „Мемоарите на татко Мумин”, „Невидимото дете”„В края на ноември”, „Тайнството на юни” и “Омагьосана зима”.

Ревюта на черно-белите комикси за мумините: „Муминтрол и разбойниците“, „Мумините и семейният живот“.