Орфеев венец за Екатерина Йосифова и Златна четка за Кирил Златков

Снимка: Plovdiv-Online

Тазгодишното издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ по традиция започна с връчването на две награди – Орфеев венец за високи постижения в съвременната поезия и Златна четка за най-добро художествено оформление на книга. Носителите на отличията за 2017-та са Екатерина Йосифова и Кирил Златков.

Екатерина Йосифова е родена в Кюстендил. Завършва руска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Работила е като учителка, журналист, драматург в театър, редактор и главен редактор на литературен алманах. Освен поетеса Екатерина Йосифова е автор и на 3 книги за деца: “Истинска приказка за Поли”, “Легенда за магичния певец” и “Дракончето Поли”. Тя има награда “Иван Николов” за цялостно творчество; награда “Хр.Г. Данов” на Министерство на културата за художествена литература (“Нагоре Надолу”) и много други. През 2014 Екатерина Йосифова получава Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Художникът Кирил Златков е роден във Варна. Изявявал се е в различни области на визуалните изкуства – графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. Има няколко самостоятелни изложби и много участия в различни общи изложби. Работил е и в областта на рекламата като арт директор и творчески директор. Сред работата му по книги за деца се открояват илюстрациите му за съвместната книга със Зорница Христова, „Когато искам да мълча“, и оформлението на „Приказки от крайните квартали“ на австралиеца Шон Тан.