Обявиха първите победители в Sainsbury’s Children’s Book Awards

Станаха ясни победителите в първото издание на Sainsbury’s Children’s Book Awards (Награди за детски книги на веригата супермаркети Sainsbury’s) във Великобритания, съобщава The Bookseller.

В категорията „Книги за бебета и малки деца“ бе отличена картонената книжка That’s Not My Piglet (Usborne) с автор Фиона Уотс и илюстратор Рейчъл Уелс. За „Най-добра книга с картинки“ бе избрана There’s a Lion in my Cornflakes (Bloomsbury) на Мишел Робинсън с илюстратор Джим Фийлд. А Buckle and Squash and the Monstrous Moat Dragon от Сара Кортолд (Macmillan Children’s Books) е победителят при „Художествени книги за деца от 5 до 9 години“. Спечелилите автори ще получат по 1000 паунда.

„Подобни награди подчертават факта, че при детските книги не става дума само за носталгия и във Великобритания непрекъснато се издават вълнуващи нови истории“, сподели илюстраторката Сара Макинтайър, която е и член на журито.

Освен тримата победители, журито посочи и по две книги-подгласници във всяка от категориите, които заедно с книгите-победители вече са в продажба във веригата Sainsbury’s на цена 3 британски лири за книга.

Sainsbury’s Children’s Book Awards се организират от третата по големина верига супермаркети във Великобритания. Веригата е и основен играч на пазара на дребно на детски книги, които продава в над 300 свои магазина в страната. През 2013 г. Sainsbury’s са обявени за “Children’s Bookseller of the Year” по време на наградите на книгоиздателската индустрия (The Bookseller Industry Awards).