Обявиха лауреатите на наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ за 2022 г.

Международният съвет за книги за млади хора (IBBY) оповести лауреатите на награда “Х.К. Андерсен” за 2022 г. по време на пряко излъчване от Панаира на детската книга в Болоня. Отличията отидоха при писателката Мари-Од Мюрей от Франция и илюстраторката Сузи Лий от Република Корея.

Мари-Од Мюрей е родена през 1954 г. в Хавр. Завършва Сорбоната, а докторската й теза разглежда адаптирането на класически книга за млади читатели. Първият й роман за възрастни е публикуван през 1985 г., а през 1987 г. излиза първата й книга за деца. След това започва да пише само за деца и младежи.

Мари-Од Мурей притежава умението да създава персонажи, които изграждат специална връзка с читателите. Романите й изследват разнообразни теми – политика, история, любов, приключения, фантазия – и са преведена на повече от 27 езика. Активист е за грамотност и развиване на читателските умения на децата, както и за правата на бежанците и децата мигранти.

Носителка е на повечето френски награди в областта на детската книга. Номинирана е за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ няколко пъти и е била финалист през 2018 и 2020 г.

 

Сузи Лий е родена през 1974 г. в Сеул и учи рисуване в Колежа по изящни изкуства и Сеулския национален университет. След завършването си започва да илюстрира романи за деца. Картинните й книги без думи са признати за единствени по рода си естетически и литературни иновации. Трите истории без думи от трилогия Border TrilogyMirror (Огледалото, 2003), Wave (Вълната, 2008) и Shadow (Сянката, 2010) са физическия център на книгите, докато кориците играят ролята на граница между фантазия и реалност в действителната история.

Носителка е на множество награди, сред тях Най-добра детска илюстрована книга на New York Times за 2008 г. и 2010 г. Била е финалист за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ през 2016 г. Основава независимото издателство Hintoki Press с намерението да издава собствените си експериментални творби, вдъхновени от корейски фолклорни мотиви.

Наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ е най-високото признание, получавано от авторите и илюстраторите на детски книги в света. Тя се присъжда на всеки две години на писатели и художници, чието цялостно творчество е оставило ярка и трайна следа в детската литература. Носителите на наградата се избират от изтъкнато международно жури. Основните критерии за подбор включват:

– висока естетически и литературни качества на книжното наследство;

– явна способност за изучаване на действителността от гледната точка на детето, пробуждане на неговото любопитство и стимулиране на неговото въображение.

Номинациите за наградата Андерсен се правят от националните секции на IBBY. В съкратения списък за 2022 г. фигурираха имената на писателите Мария Кристина Рамос (Аржентина), Фатима Шарафедин (Ливан), Петер Светина (Словения), Аника Тор (Швеция) и Маргарет Уайлд (Австралия) и илюстраторите Беатрис Алеманя (Италия), Рьоджи Араи (Япония), Ивона Хмелевска (Полша), Густи (Аржентина) и Сидни Смит (Канада).