Новият лауреат на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ ще бъде обявен на 31 март 2020 г.

Осемнадесетият носител на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ (ALMA) ще бъде обявен на 31 март 2020 г. по време на живо излъчване от дома на Астрид Лингрен в Стокхолм и без присъствието на публика.

Предишните лауреати Джаклин Уудсън и Барт Муярт. Снимки: Stefan Tell

240 кандидати от 67 страни бяха номинирани за най-голямата награда за детско-юношеска литература в света с награден фонд от 440 000 евро. По думите на председателката на журито Буел Вестин:

„Особено вълнуващо е, че броят на номиниращите страни расте. Така перспективите пред журито са разширяват и се отварят врати към нови светове.“

Сред претендентите за Мемориалната награда “Астрид Линдгрен” 2020 са и две български писателки – Мая Дългъчева и Юлия Спиридонова, а номиниращ орган за България е фондация „Детски книги“.

Излъчването на живо можете да проследите тук – предаването започва на 31 март 2020 г. в 13:45 ч. българско време:

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира най-напред номинациите, а после и лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони.

Сред досегашните 17 носители са Шон ТанХюс Кайер, Морис СендакКристине НьостлингерКатрин Патерсън и Мег Рософ. Последният носител на наградата е белгийския писател Барт Муярт.

Номиниращ орган за България от 2015 г. насам е фондация „Детски книги“, която излъчва първите български номинации. Номинирани творци през годините са Любен Зидаров, Юлия Спиридонова, Виктор Самуилов и Мая Дългъчева.