Нова порция шеги в „Отново Елмър“

Карираният слон Елмър не само е шарен, но и много забавен. Обичта на останалите членове на стадото към него поставя началото на Елмъров ден, в който всички се боядисват в различни цветове, а Елмър – в слонско сиво. И вероятно всяка година веселбата би била една и съща, ако в „Отново Елмър“ (изд. „Жанет-45“) Дейвид Маккий не разказва една различна история за шарения празник.

Броени дни преди парада за Елмъров ден всички слонове умуват тайно как да се оцветят – на точки, със звезди, в искрящи цветове… Елмър, чийто избор на премяна за празника е твърде лесен, поема на разходка из джунглата. Докато се оглежда в езерцето, му хрумва най-забавната идея на света – да спретне шарен номер на слоновете от стадото.

В деня на парада всеки се оказва Елмър! В синьо, зелено, жълто, червено, оранжево, бяло и черно – карираните Елмъровци се оглеждат в почуда и отговорът на въпроса „Ти Елмър ли си?“ може да даде само близката река. Дали?

„- Това е ужасно – каза един от събратята му. – Елмър не може да бъде като всички останали. Нещата няма да са същите, ако си нямаме Елмър.“

Веселата шега, която Елмър спретва на събратята си, първоначално ги изправя на нокти, че карираният любимец се е променил и е станал обикновен. След първоначалното притеснение и разкрития заговор, всички слонове се отдават на радостни забавления заедно!

Също както в останалите книги за карирания слон Елмър, и тук Дейвид Маккий показва на малките читатели и слушатели, че няма нищо лошо да си различен. От друга страна, изобщо не е необходимо да се преструваш на някого другиго, защото така или иначе всички сме специални! Веселата шега, която Елмър и сивото слонче подготвят за приятелите си, дава поводи за разговор между малкия читатели и възрастните дали трябва да преценяваме някого заради външния му вид или заради личните качества. Защото макар да е шарен, Елмър притежава доста по-ценни качества от нетрадиционната окраска: той е забавен, умен и изключително грижовен приятел. Тъкмо това го отличава от всички останали слонове.

Пъстрите илюстрации, дело на самия автор, допълват текста и изграждат свои собствени светове, в които детето може да продължи през играта и забавлението да изгражда и развива собствените си качества, без да се стреми да подражава на връстниците си – умение, което е ценно не само за малките, но и за вече порасналите деца!

Поредицата за карирания слон Елмър е чудесно предложение както за най-малките, така и за по-големите читатели. С помощта на пъстрите илюстрации и краткия, но изпълнен със смисъл текст, родителите могат да говорят с децата си за толерантността, индивидуалността, приятелството, щедростта и грижата за останалите по приятен и забавен начин, който децата ще възприемат с охота. Дори ми се струва, че ако книжките на Дейвид Маккий се предлагат на децата от най-ранна възраст, след 15-тина години хората в неравностойно положение няма да са сочени с пръст, различният цвят на кожата няма да е повод за подигравки, а личните качества като състрадание, щедрост и загриженост няма да са възприемани като откровена глупост.

Книгата „Отново Елмър“ е част от кампанията „Седмици на европейските разказвачи: Великобритания„. Не пропускайте ревютата за „Елмър“ и „Елмър и Дядо Червенушко“. Включете се играта „Познай героя на Дейвид Маккий“, помогнете на слончето да си намери дом в нашия конкурс за рисунка и непременно научете какво НЕ знаете за автора и неговото творение.

Автор: Вал Стоева