Нов проект на добричката библиотека за интеграция на ромски деца

Регионална библиотека „Дора Габе” – Добрич бе домакин на първото занимание на деца от Фондация „Ръка за помощ” на 12 октомври 2016 г., което е част от проект „Библиотеката – посредник в образователната интеграция на деца от ромската общност”. Проектът се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот” на Министерство на културата, а проектните дейности ще продължат до края на април 2017 г.

Заниманията стартираха в сектор „Работа с деца“ на библиотеката с деца от ромски произход на възраст 4-6 години и техните родители. Стаята на приказките събра участниците в проекта, където библиотечните специалисти ги запознаха с приказния детски фонд и представиха разнообразни подходящи за тяхната възраст издания. С особен интерес деца и родители се потопиха в света на Котарака в чизми, Спящата красавица, Пепеляшка, Красавицата и звяра, Пинокио и много други приказни герои, любими на не едно поколение. Любопитството на участниците бе провокирано и от атрактивни панорамни, искрящи и музикални книжки за динозаври, принцеси и различни животни. Родителите изявиха желание да заемат книжки за своите деца, а малчуганите споделиха, че с нетърпение очакват следващата среща в библиотеката.

Дейностите по новия проект са насочени към формиране на основни образователни и социални компетенции на деца, чийто майчин език не е български. В рамките на проекта библиотеката ще работи за насърчаване цялостното им включване в ранния образователен процес, подпомагане ограмотяването, обогатяване на лексикалния им запас от български думи, както и стимулиране развитието на творческия талант на  децата от целевата група. Радостно е, че още от първото занимание се включиха много от родителите, което ще повиши тяхната мотивация да оказват подкрепа на децата си за успешна адаптация в процеса на образование. Следващото занимание е предвидено за 19 октомври 2016 г.