Нощно четене за 23 април в градската библиотека на Гоце Делчев

За Световния ден на книгата и авторското право сдружение „Обществен съвет по образование в община Гоце Делчев“ и градската библиотеката при НЧ „Просвета-1865“ провеждат интересен социален експеримент – нощно четене в библиотеката за учениците от града, за който ни разказа Валентин Атанасов.

„Здравейте приятели,

Добре дошли в моето царство на полезните занимания и знания! Царство на приятелството, мечтите, приключенията. Тук е безопасно, весело и сигурно място. Ето, на невидими криле, мога да ви пренеса до различни светове… Знаете ли, от къде моят глас ви е познат!? От люлката. От буквара. Първата прочетена книга… Водел съм ви към захлас и съм винаги до вас.  О, не казвайте: „Забравихме те вече!” Аз  зная, съперник мой голям е телевизионния екран. Но да ви прошепна под секрет: „Само аз с любов, си мисля всеки ден за вас“. Затова се радвам, че сте днеска тука. В кралството ми тази нощ, ще прекарате в разкош. Приготвил съм истории безчет. Насладете се, защото утрото е близо! …

С обич неповторима: Духа на книгата“

Така започна нашето велико(лепно) четене през нощта!

Ами, да – да! Добре чухте. Точно през нощта.

Цялата нощ на 22-и срещу 23-и април 2016г., за пети пореден път, ученици от  Гоце Делчев четоха книги и участваха в различни игри, свързани с четенето, разказването и книгата.

Преди пет години „Обществен съвет по образование в община Гоце Делчев“ постави началото на първия по рода си в България експеримент – нощно четене на публично място. Поводът е 23 април – Световен ден на книгата и автроското право. Поставяйки се в хронологичния отрязък „от нощ към ден” организаторите желаят да буквализират една средновековна метафорична представа за книгата като водач от тъмнина към светлина. Освен това те искат да напомнят, че е добре да посягаме към добрата стара книга, дори и с една малка кражба на съня.

Всички 25 участници и тази година ентусиазирано и енергично извървяха пътя от нощта към деня озарени от книгата, четейки, просвещавайки се. А нощта за тях бе повече от вълнуваща. Ентусиастите боравеха с текста не само като читатели, а и като разказвачи на истории, поети, артисти. Психолог и психотерапевт изследваха вниманието и концентрацията им; поставяха интересни задачи при първите симптоми на умора и сънливост. Участниците бяха включени в дебати – „Четенето е супер”; игра „Аз, книгата! Ако бях книга какво ще пише на страниците ми“; обсъждаха прочетеното помежду си.

Младите хора, показаха с примера си, че все още е модерно да се чете книга и винаги ще бъде така. Накрая получиха сертификати, че обичат книгите и че са участвали доброволно в целия социален експеримент „Една нощ в библиотеката“. На екстравагантната инициатива откликнаха и артистите от Държавния драматичен театър – Търговище, които влязоха в ролята на Духа на книгата. С различни предизвикателства те изпробваха въображението и таланта на присъстващите.“

По думите на Валентин Атанасов: „И тази година имахме засилен интерес от страна на ученици и общественици, което доказва, че любовта към книгата я има. Още една година ще смеем да твърдим, че младите в Гоце Делчев четат.“

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.