Нощ на четенето в софийска гимназия

Нашият нов сътрудник, Рада Тилкова, присъства на Нощ на четенето в софийска гимназия. Инициативата е традиционна практика в немските училища, а ние се надяваме да намери почва и у нас.

В нощта на 29-ти срещу 30-ти януари учениците от Частна немска гимназия ВЕДА в град София  отбелязаха края на първия учебен срок по нестандартен начин. В гимназията се  проведе Lesenacht – Нощ на четенето. Lesenacht  е вдъхновена от немската традиция и е типична за училищата в Германия. В основата на Нощта на четенето стоят, разбира се,  четенето и книгите, но всяко училище само избира как точно да протече събитието, кои да бъдат неговите акценти, дали да се чете един автор или множество различни, дали представяните книги да бъдат под обща тема или от един жанр, какви да бъдат съпътстващите четенето занимания и пр. Единствените две условия  за протичането на Lesenacht са да се състои през нощта и да е на територията на съответното училище, като всяко дете има правото да донесе със себе си книга, която да представи или покаже на връстниците си, или просто да изслуша представянията на съучениците си и да се включи в дискусиите. 

Основната идея на събитието е да бъдат представени от самите гимназисти пред техните съученици и преподаватели книгите, които те избират да четат в свободното си време. По регламент учениците имат думата за не повече от 5 минути, в които трябва да представят накратко автора, сюжетната линия и основната проблематика на книгата, а публиката може да се включи с въпроси. Препоръчително е книгата да е извън задължителния учебен материал, като ученикът сам избира дали тя да бъде на български или немски език, и на кой от двата езика да направи представянето си.

Формата на представянията също е оставена на въображението на учениците –  дали сами или по двойки и групи, и дали просто с думи и с красноречие или със съпътстваща мултимедийна презентация или с картина по литературното произведение е право на избор на всеки ученик. Сред представените на български език книги бяха „Пазителят“ на Лoис Лаури, „Хобит“ на Дж. Р. Р Толкин и „Дейвид Копърфийлд“ на Чарлз Дикенс. Осмелилите се да направят своите презентации изцяло на немски език пък избраха Ein Kuss ist ein ferner Stern („Целувката е далечна звезда“) на Alexander  Rösler и Der Tote im Dorfteich („Мъртвецът в селското блато“) на Franziska Gehm. Част от представянията бяха придружени и с авторски илюстрации.

Разбира се, няма как една цяла нощ да протече само в четене – за пълноценното й прекарване са необходими също така хубава почерпка и забавни игри. Именно за това част от гимназистите на ВЕДА приготвиха отчасти от вкъщи, а друга част сготвиха заедно в самото училище вкусна и разнообразна почерпка. След представянето на книгите и след като опитаха от всички донесени лакомства, учениците се включиха в приготвен от двама от тях интерактивен куиз, разделени на два отбора. Част от темите в т.н. куиз бяха наука, култура, литература и самата гимназия ВЕДА, а въпросите и техните отговори бяха скрити на територията на цялото училище.

След провеждането на игрите учениците можеха да изберат дали да гледат филми в общите помещения, да се усамотят с приятели и да прекарат нощта в разговори или да се отдадат на заслужена почивка в донесените за тази цел спални чували в класните си стаи. На сутринта те се насладиха на закуска заедно и получиха бележниците си, с което и отбелязаха официално края на първи срок.

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.