Невероятната книга за Космоса – забавна наука от Маури Кунас

Финландецът Маури Кунас прави страхотни занимателни книги за деца и техните родители. Джуджета, викинги и пътешественици са част от героите му, с които се веселим целогодишно. Сега към тях се прибавя цял клас любознайковци от началното училище и прогимназия в Кучеград, които поемат на вълнуващо космическо пътешествие, за да научат повече за Слънчевата система.

Действието в „Невероятната книга за Космоса“ (изд. „Дамян Яков“) се развива след 3000-ната година, когато земляните могат спокойно да пътуват из Космоса, въоръжени с гравитационни обувки и специални превозни средства. Госпожа Халикайнен, учителка в Кучеград, повежда своите ученици на екскурзия из Слънчевата система, по време на която да затвърдят наученото в клас.

Училищният автобус с шофьор козелът Хакарайнен (добър наш познайник) поема на интригуващата обиколка, по време на която учениците хвърлят едно око на Слънцето и се запознават с хлебарките сърфисти, чакащи на Меркурий слънчевите изригвания; научават повече и за частиците от слънчевия вятър, които се виждат като северно сияние на Земята.

Венера, въпреки красивото си име, е ужасна планета, както се убеждава г-ца Лемпинен, асистентка на учителката. Отровната атмосфера на планетата и дъждовете от сярна киселина отвращават децата, които са готови да продължат бързо към Луната – естествения спътник на родната им планета. На Луната учениците научават как се правят кратери с помощта на дундестия Пете. След това е време училищният автобус да продължи към червената планета Марс.

Марс е хем красива, хем интересна планета. На полюсите има лед, на места се срещат и стари речни корита. И макар да не е валяло от милион години, учениците се натъкват на страховита пясъчна марсианска буря. Г-жа Халикайнен разказва на децата как се е появила идеята за марсианците през 1877 г. и групата посещава двете луни на Марс – Фобос и Деймос (Страх и Ужас), които приличат на… картофи, поне според вечно гладния Пете.

Класът посещава и останалите планети от Слънчевата система, като достига дори до Плутон – преди считан за деветата планета, а днес вече изваден от списъка поради малките си размери (Плутон е планета джудже). Освен това децата научават повече за астероидите, за липсата на звуци в космоса, за пръстените и луните на Юпитер и Сатурн, които носят имена на древногръцки божества и за кометите, най-известна от които е Халеевата комета.

Кунас не е пропуснал да запознае читателите по вълнуващ начин с мъглявините, черните дупки и другите звезди и галактики.

Но най-вълнуващ е финалът, когато пътешествениците се завръщат от дългата екскурзия у дома.

„- Леле, колко е красиво! – въздъхва г-ца Лемпинен. – Като скъпоценен камък сред останалите планети.“

Целият клас на г-жа Халикайнен единодушно установява, че всички условия на Земята са идеални за живот – това се усеща дори по вкуса на пая с боровинки.

В „Невероятната книга за Космоса“ (изд. „Дамян Яков“) Маури Кунас предлага сериозен урок по астрономия, поднесен по неговия типичен забавен начин. Веселите герои, шантавите диалози, множеството дребни детайли в илюстрациите и отличното му чувство за хумор дават на децата над 8 години великолепна възможност да усвоят сложната и тежка материя за Космоса с лекота и искрен интерес.

Научната информация, включена в книгата, е проверена и е в съответствие с откритията на учените към момента на написване на историята. Това превръща изданието в отлично помагало за учителите, които имат желание децата наистина да проумеят основите на астрономията и космологията. Тъй като част от данните са твърде сложни, книгата ще бъде най-подходяща за децата над 8-годишна възраст, макар и по-малките да могат да се забавляват с щурите герои на Кунас.

Ето и няколко идеи за четене на изданието:

  • Най-напред разгледайте илюстрацията на Слънчевата система, но не влизайте в подробно четене на диаметри, орбитални периоди, въртене около оста и разстояние до Слънцето – оставете го за второто или следващи четения.
  • Ако детето е по-малко и четете книгата заедно, при първия прочит се съсредоточете единствено върху основния текст – не се разсейвайте с подробностите в илюстрациите – информацията е сложна и детето бързо ще се изгуби, ако отклонявате вниманието му.
  • Не очаквайте да прочетете книгата наведнъж – разглеждайте и обсъждайте бавно и напоително, за да може детето да осмисли всичко и да оцени подобаващо финала на историята. Преди да продължите със следващата „порция“, правете обобщение на прочетеното предишния път – това ще помогне на детето да затвърди наученото.
  • Когато прочетете книгата, насладете се на стотиците детайли в илюстрациите на Маури Кунас – те изискват отделен прочит. Ако сте наблюдателни, тук ще откриете и герои от другите му книги.
  • Накрая прочетете историята отново, като вече се наслаждавате на текста и илюстрациите – гарантирано ще откриете още информация, която сте пропуснали, и ще оцените таланта на финландеца.

„Невероятната книга за Космоса“ (изд. „Дамян Яков“) е книга, разкриваща по достъпен начин изумителния ни късмет: живеем на малка планета с идеални условия, които подпомагат развитието на милиони форми на живот. За да цениш и обичаш онова, което притежаваш, трябва да имаш представа за голямата картина и твоето място в нея. Именно това е постигнал Кунас – той дава на читателите си научно обоснована, но и лесна за осмисляне представа за Вселената, която ни задължава да бъдем отговорни към планетата Земя – единствения дом, който имаме.

Преводът на изданието е на Росица Цветанова, която е превърнала трудния фински език в достъпно удоволствие за българските деца и родители. Ще откриете книгата с твърди и меки корици с логото на изд. „Дамян Яков“.

Още книги от Маури Кунас:

  • Книга за финландските джуджета – DK19
  • Викингите идват – отзив
  • Седемте чудеса на г-н Хакарайнен – отзивБисерче 2020DK19
  • Дванайсет дара за Дядо Коледа – DK19
  • Дядо Коледа и магическият барабан – отзивDK19

 

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.