Непочтителни съвети към малките момичета

Марк Твен е добре познат на децата от цял свят. Свързван е най-вече с приключенията на Том Сойер и Хъкълбери Фин, заслужено придобили статут на класика в детската литература. Самият Хемингуей пише, че „цялата американска литература произлиза от „Хъкълбери Фин”.” За издадената преди 150 години „Съвет към малките момичета” (изд. Лист) обаче никога не бях чувала и ме гризеше любопитство какво има да каже на момиченцата „бащата” на всеизвестните пакостници Том и Хък.

Марк Твен е известен с хапливото си и безцеремонно чувство за хумор и ще го откриете в почти всяко от изреченията в тази малка книжка. Неговите съвети и да се броят на пръстите на двете ръце, но обхващат най-важните теми: как да се държим с възрастните (да не им отвръщаме, докато те не започнат първи), родителите (да им прощаваме дребните предразсъдъци и досадните прищевки) и братята си (неустоимите бизнес предложения винаги вършат работа) или какво да правим, ако приятелката ни има по-хубава кукла.

Тези съвети със сигурност няма да допаднат на сериозните възрастни, незнайно защо забравили детските си години. За читателите от всички останали възрасти те са много забавни и връщат позабравеното желание да правиш пакости и да се противопоставяш на авторитетите. По-малките със сигурност ще почувстват близки описваните ситуации, но вероятно ще ви се наложи да обяснявате защо момиченцето прави обратното на това, което го съветват. По-големите деца с вродено чувство за хумор обаче ще се наслаждават истински на остроумието на писателя.

Колкото и точни, забавни и проницателни да са съветите на Марк Твен, българското издание нямаше да бъде толкова неустоимо привлекателно без изключителната работа на илюстраторката Капка Кънева. Именно нейните хартиени пластики, а не думите на писателя, са поводът да разгръщам книгата отново и отново и да се вглеждам в прецизно изработените и пълни с очарователни подробности сцени. Когато книгата попадне в ръцете ви, обърнете внимание на очите с торбички на плезещата се бабка, на портретите на Линкълн и Вашингтон, на пръстена на ръката на момиченцето или на куфара на колелца от последната страница. Хартиените скулптури изглеждат измамно лесни за правене, но не се подвеждайте.

Трябва да споменем, че Невена Дишлиева-Кръстева, преводачката на книгата, е предала повече от умело остроумния стил на Марк Твен.

Има книги, които са в състояние да те накарат първо да се усмихнеш леко, а след още няколко страници да започнеш да се смееш на глас. „Съвет към малките момичета“ е точно такава книга. Тя е част от поредицата “Детски шедьоври от велики писатели” на издателство „Лист“ и до момента е личният ми фаворит в нея.

Другите книги от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“, издадени до момента, са:

Книгата е номинирана в категория „Изследователи“ на награда „Бисерче вълшебно“ 2018.