Необичайна детективска история в „Голямата хартиена мистерия“

Оливър Джефърс е заслужил своето място сред най-оригиналните и обичани автори и илюстратори на детски книги в света. Трудно е да объркате характерния му по детски опростен стил, ярките цветове, минималната употреба на думи и неизменното присъствие на хумор в разказваните от него истории. На какво се дължи очарованието на неговите книги за деца? Най-добре да ви дам пример с „Голямата хартиена мистерия“ (изд. „Рибка“).

В една обикновена гора започват да се случват странни неща. Някой реже клони и цели дървета и обитателите на гората се заемат да открият извършителя. След детективско разследване престъпникът е разкрит и изправен пред съда. Кой е той, какви са мотивите му, какво общо има хартията с този криминален случай и каква е присъдата му, ще научите от самия Оливър Джефърс.

В „Голямата хартиена мистерия“ рядко ще срещнете повече от едно кратичко изречение на страница, защото по-голямата част от историята е разказана чрез илюстрациите. Те са в ярки цветове, с минимум детайли и доста празни пространства. Като цяло наподобяват детския стил на рисуване и създават измамното чувство, че рисуването е проста и лесна работа. (Например, краката на всички персонажи са просто чертички.)

Всичко това дава обаче голяма свобода при прочита. Ако у дома имате малък слушател, препоръчвам първо да разгледате илюстрациите и той/тя да ви разкаже за какво става дума в книгата. Ще се изненадате какви алтернативни истории са в състояние да измислят децата. Веднъж прочели книгата, можете да помолете детето да измисли реплики за отделните животни там където на илюстрациите липсва текст.


Всъщност кратката хартиено-детективска история на Джефърс прилича много на първата илюстрация в книгата. Под земята се крие много повече от това, което се вижда на повърхността.

Ограниченото използване на думите, позволява развихряне на въображението и измислянето на множество допълнителни задачи, с които неусетно да ангажирате малкия читател по-активно с теми като екология, математика, съчиняване на истории и какво ли още не. Ето само няколко идеи:

  • Помолете детето да разкаже историята от гледната точка на мечока
  • Обсъдете каква е професията на детектива и съставете списък с въпроси, с чиято помощ да разследвате „престъплението“
  • Разучете какви видове хартиени самолети има и как се правят
  • Организирайте си състезание с хартиени самолети, като възложите на детето първо да направи рекламен плакат за предстоящото събитие, а после да мери и записва резултатите
  • Когато времето поомекне и стане възможно да се копае, последвайте примера на мечока и засадете по едно дръвче. Поговорете защо дърветата са важни и как да ги опазим.

Възможностите за забавление и учене с „Голямата хартиена мистерия“ на практика са неограничени и именно затова обичаме детските книги на Оливър Джефърс: те насърчават творческото и нестандартното отношение към света не само у децата, но и у възрастните, които са имали късмета да попаднат на тях.

Книгата е поредното издание, което ви представяме в Дни на илюстрованите книги от 24 януари до 7 февруари 2017 и е номинирана в наградата “Бисерче вълшебно” 2017. Ако искате още от Джефърс, вижте ревютата ни за „Изгубен и намерен“, „Как да си уловиш звезда“ и „The day the crayons quit“, която се надяваме някой ден да четем на български.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.