Най-големият и най-красивият

Помните, че малката Божана живее в Пловдив и много обича да се разхожда с баба си, нали? Тези разходки, освен приятни, често са и много интересни – сетете се колко много боклуци забеляза Божана докато се разхождаха двете до Гребната база в книжката „Малката Божана в деня на боклуците” и колко любопитни истории научи покрай намерените отпадъци.

Всички пловдивски деца ще ви кажат, че техният град е най-хубавият. И за да не си помислите, че го хвалят прекалено, ето думите, с които го описва древногръцкият писател Лукиан: “Това е най-големият и най-красивият от всички градове. Отдалеч блести красотата му…”

Стана ли ви любопитно? Ами да пообиколим из Пловдив тогава…

За начало ще ви споделим един забележителен факт: Пловдив е по-стар от такива световно известни градове като Атина и Вечния град – Рим! Точната му възраст не се знае, но селище на това място е имало още през VI хилядолетие пр.н.е. От него възниква най-значимия тракийски град в България – Евмолпия, който по-късно е включен от Филип II в Македонската империя под името Филипопол. Днес на площад „Джумая” има статуя на Филип Македонски.

По времето на Римската империя градът е административен център на римската провинция Тракия.  Римляните го наричат Тримонциум (град на трите хълма), защото е живописно разположен на три хълма. Римската епоха /І-VІ век/ е период на разцвет за града – строят се бляскави сгради, аристократични домове, внушителни крепостни стени. Не случайно Лукиан го описва с горните думи.

Едни от най-впечатляващите останки от римско време са на Античния стадион.

Той се намира… под главната пешеходна улица на Пловдив! Най-северната му част е открита на пл. „Джумая”. Там може да се слезе в подземното пространство на площада, на оригиналното ниво на античния град. Античният стадион има внушителните размери 240 метра дължина и 50 метра ширина. Събирал е около 30 хиляди зрители и е бил едно от най-значителните архитектурни съоръжения в древния град.

Сред най-ценните археологически паметници е и Античният театър, построен по времето на император Траян (II в. от н.е.). Той е един от най-добре запазените антични театри в света. Има формата на полукръг с външен диаметър 82 м. Театърът и днес се използва за концерти и други събития поради добрата си акустика. Капацитетът му е 5000-7000 зрители!

Ако си мислите, че чудесата на Божаниния град свършват дотук, мнооого се лъжете! Ако не знаете, там има и архитектурно-исторически резерват – „Старият Пловдив”. Той е място, на което съжителстват старинни сгради, уютни кафенета и ресторанти, музеи и галерии, различни археологически обекти. Запазени са възрожденски къщи с романтични им дворове, както и живописните калдъръмени улици.

В Стария град се намира и православният Катедрален храм „Свето Успение Богородично” или „Света Богородица”. На това място е имало средновековен храм още през девети век. Църквата е с размери 32 м на 17 м. Камбанарията й представлява голяма триетажна кула, стъпила върху четири стълба и покрита с купол. Приютява четири камбани и е построена през 1881 г. През 50-те години на миналия век храмът е бил зографисан от известни български живописци, сред които Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Васил Стоилов, Златю Бояджиев.

Друга забележителност на Пловдив от по-ново време е Паметникът на Съветската армия или „Альоша”. Намира се на самия връх на хълма Бунарджик и е висок около 15 м. За прототип на статуята е използван руският войник Алексей Скурлатов. Ако се изкачите до „Альоша” ще можете да се насладите на панорамна гледка към Пловдив и Родопите.

Представянето на Пловдив ще завършим с мястото, което споменахме в началото – Гребната база. Тя е канал с дължина 2 200 метра, широчина 120 метра и дълбочина 3 метра и е най-голямата подобна база на Балканите. Там се провеждат състезания по различни гребни спортове, а както разбираме от книжките за малката Божана, мястото е много подходящо и за разходки.

В града на малката Божана явно има какво да се види, така че можете да помислите за една пролетна екскурзия до Пловдив. Кой знае, може да срещнете и някоя пловдивска кокона по уличките на стария град?

Sweet Kiss

Автор: Лора Филипова