Над 300 британски писатели подписаха писмо в защита на библиотеките

Над 300 писатели са подписали писмо до новия британски държавен секретар по въпросите на културата Карън Брадли с молба да „начертае нов курс“ за библиотеките, съобщава сайтът The Bookseller.

В писмото, подписаното от писатели като Филип Пулман, Малори Блекман, Дарън Шан и Майкъл Розен, се казва:

„Обществените библиотеки, музеи и галерии представляват жизненоважни социални и културни ресурси в сърцето на нашите общности. Те дават достъп до възможности за четене, ограмотяване, информационни технологии, история, изкуство, информация и удоволствие. Но те са в криза.

Обръщаме се към Вас  като секретар по въпросите на културата, медиите и спорта, с искане да признаете тази криза и да начертаете нов курс след години на упадък.“

В писмото се цитира и статистика, според която от 2010 година досега във Великобритания са закрити 343 библиотеки и са съкратени 8000 библиотечни служители.

През февруари тази година защитници на библиотеките, сред които авторът на писмото Алън Гибънс и детските писатели Кати Касиди и Филип Ардаг, се включиха в протест пред парламента срещу „националния скандал“ от широкомащабното затваряне на библиотеки, организиран от коалицията Speak Up For Libraries („Изкажете се в защита на библиотеките“).