Над 2680 книги получиха софийските деца от „Стара хартия за нова книга“

На 18. септември София посрещна десетото поред издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“. Сред отправените към участниците приветствия бе това на Трайчо Трайков, кмет на район Средец:

„Ако можем да продължим мисълта на Марк Твен, че четенето тежко уврежда невежеството, то рециклирането тежко уврежда замърсяването на природата и очевидният замисъл на кампанията „Стара хартия за нова книга“ е: за десети път умни хора в чиста среда.“

В изказването си изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“, Александър Урманов, също акцентира върху способността на СХНК да „променя съзнанието, средата и дава възможност на децата да имат нови книги, нови знания и нови умения“.

Впечатляващи бяха цифрите, споделени от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Той изтъкна, че:

„Едва ли има друга толкова мащабна екологична акция, която да се случва благодарение не само на организаторите, но и на децата – 56 000 деца са спасили 3900 дървета.“.

С повече конкретика, тазгодишното участие в кампанията изглежда по следния начин:

  • Русе – 2050 деца предадоха 10,4 тона хартия за рециклиране, получиха 2450 книги и спасиха от изсичане 135 дървета.
  • Пловдив – 230 деца предадоха 1,5 тона стара хартия за рециклиране, получиха над 300 книги и спасиха от изсичане 30 дървета.
  • София – 2230 деца предадоха 12,3 тона хартия за рециклиране, получиха над 2680 книги и спасиха 160 дървета.

Освен новите книги и радостта от доброто дело, „Стара хартия за нова книга“ носи на децата още много скрити подаръци. Виктория Бисерова, управител на книжен център „Гринуич“, ги обобщи по следния начин:

„Аз съм убедена, че децата, които четат, израстват като хора, които са мислещи, не правят войни и живеят много по-осъзнато. Те никога не са самотни, защото в книгите намираме най-верните си приятели и пътуваме навсякъде по света.“.

Десетото юбилейно издание на „Стара хартия за нова книга“ отвуча с гласовете на звездите от „Бон-Бон“ и „Voice Academy“. Чудните фокуси на Ненчо Илчев и театралната постановка „Приказка за юначета с празни тумбачета“ от „Театър на приказката – София“ забавляваха малки и пораснали деца, а екипът на фондация „Светът на Мария“ показа на екогероите как да си изработят ефектни картички. Популярни лица от ефира на „Bulgaria ON AIR“ – Димитър Абрашев, Калина Донкова, Яна Данаилова – помагаха с избора на нови книги. Накрая усмивките бяха запечатани във фотобудката, поставена специално за празничния ден.

Организатори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. Тя е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова. Нейни партньори са издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“, а медийните й партньори са Bulgaria ON AIR, maikomila.bg, azcheta.com, detskiknigi.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, az-jenata.bg, noviteroditeli.bg, purvite7.bg. Каузата е подкрепена от „Албо груп“ и издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Просвета“, „Artline studios“, „ФЮТ“, „Златното пате“.

Снимка на корицата: страницата на СХНК във фейсбук